Itt vannak az új adóváltozások

Hírek
A kormány stratégiája szerint a jövedelmet terhelő adók jövőre tovább csökkennek, az adórendszer pedig még inkább egyszerűsödik. A Figyelő úgy tudja: az új adócsomag része lesz a népegészségügyi termékadó növelése is.

A Figyelő értesülései szerint – a fogyasztást visszaszorítandó – a kormány azt tervezi, hogy a fogyasztói kosárban kevésbé preferált termékek adóját megnöveli. Ebbe a körbe tartozik a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó mértéke, valamint a magas só- és cukortartalmú élelmiszerekre hét éve kivetett népegészségügy termékadó (NETA). A másik oldalon, korábbi nyilatkozatokból ismertek szerint a jövedelmek adója valószínűsíthetően csökken, amely már kihirdetett intézkedések mentén is tudható. Ilyen például a hatéves bérmegállapodásban rögzített szocho csökkenése.

A népegészségügyi termékadó klasszikus egyfázisú forgalmi adó, azaz a különféle cukor-, só- és koffeintartalmú termék első belföldi értékesítését teszi adókötelessé. Az új adónem 2011. szeptember 1-jén lépett hatályba, majd a rendelkezést oly módon enyhítették, hogy különböző (edukációs) programok szervezésének költségeivel ezen adónemre befizetendő tételt csökkenthették az adóalanyok. A csökkentés összege a fizetendő termékadó összegének 10 százalékáig terjedhet.

A chipsadó néven elhíresült népegészségügyi termékadót azért vezették be, hogy a bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosítónak ítélt anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, és hogy a gyártók a termékek receptúráin élettani szempontból pozitív irányba változtassanak. Az intézkedés hatására egyébként valóban javultak a receptúrák, még akkor is, ha dietetikusok véleménye az, hogy nincs egészségtelen élelmiszer, csak egészségtelen étrend.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet két éve nyilvánosságra hozott elemzéséből kiderül, hogy egyes élelmiszerek büntető adóztatása bizonyos mértékben elérte a célját, mert ezen áruk kínálata és forgalma is csökkent, illetve a gyártók 40 százaléka változtatott a receptúrán. Több,mint negyedével csökkent az adóköteles termékek forgalma és átlagáruk 29 százalékkal emelkedett.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink