Itt vannak a szerencsések, akik most legalább ötmillióval lesznek gazdagabbak

Hírek
Idén tizenötödik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat. Idén először határon túli magánszemélyek és alkotóközösségek is jelölhetőek voltak - hagsúlyozta Csányi Sándor az alapítvány Kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a jelölteket bemutató sajtótájékoztatón.  

A Demján Sándor által alapított, ötödik éve az OTP Bank által támogatott díjat kiemelkedő művészeknek, újságíróknak, tudósoknak, sportolóknak és oktatóknak adják.

A kiválóságok alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 3,75 milliárd forintnyi összeggel támogatta a Prima Primissima. A szintén 15 éve alapított Junior Prima Díj számos ifjú reménységnek nyújtott támogatást, amelynek köszönhetően a kultúra, a tudomány illetve a sport területének meghatározó egyéniségeivé fejlődtek.

„Az idén 15 éves Prima Primissima díj egyedülálló hozzájárulást jelent kulturális sokszínűségünk megőrzésében. Nagyszerű érzés évről évre szembesülni azzal, milyen kiváló utánpótlással rendelkezik a magyar tudományos, kulturális és sportélet. Küldetésünknek tartjuk, hogy évről évre kiemeljük és a széles közvélemény számára is megmutassuk, hogy kik azok, akik maradandót alkottak az elmúlt időszakban. Úgy gondolom, követendő példákra, mintákra minden társadalomnak szüksége van, hiszen az ő történetük sarkallja jobb teljesítményre, plusz erőfeszítésre mindannyiunkat. Biztos vagyok abban, hogy a Prima Primissima kezdeményezés óriási húzóerőt jelent társadalmunk számára”– mondta Csányi Sándor a jelölteket bemutató sajtótájékoztatón.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tíz kategóriában harminc díjazottat választanak majd ki. Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Primissimák 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek.

Idén először – meghatározott feltételek teljesülésekor- határon túl élő magyar, magukat magyarnak valló illetve magyarul is alkotó magánszemélyek és alkotóközösségek is jelölhetőek.

Emellett idén is átadják a területi Prima díjakat, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el. A díj célja a helyi közösségek erősítése és az értelmiségi eredmények elismerése. A díjazottak jutalma 1-1 millió forint.

A jelöltek:

Irodalom

Kányádi Sándor
Kiss Benedek
Szilágyi István

Színház- és filmművészet

Blaskó Péter
Enyedi Ildikó
Hegedűs D. Géza DLA

Képzőművészet

Birkás Ákos
Haris László
Horkay István

Tudomány

Blaskó Gábor
Pintz János
Vicsek Tamás

Oktatás és köznevelés

Hámori Veronika
Lukács István
Sótonyi Péter

Építészet és építőművészet

Csomay Zsófia DLA
Farkas Gábor
Pazár Béla DLA

Sajtó

Baló György
Hazajáró c. műsor
Kopeczky Lajos

Sport

Fábiánné Rozsnyói Katalin
Kocsis Ferenc
Wichmann Tamás

Népművészet és közművelődés

Dr. Bálint György
Erdélyi Tibor
FolkMAGazin

Zeneművészet

Antal Mátyás
Eötvös Péter
Várdai István

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink