Minden, amit tudni kell a szochóról

Hírek Magyar Nemzet
A tárca összefoglalta a rendelet főbb szabályait, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, mely megtakarításokra illetve befektetésekre vonatkozik a szochofizetési kötelezettség.

Július 1-jén hatályba lép a szociális hozzájárulási adóról szóló új kormányrendelet. Ennek értelmében az állampolgároknak a személyi jövedelemadó köteles kamatjövedelmeik után – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetniük.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelezte: a szabályozás bevezetésével a kormány célja az volt, hogy fokozza a lakosság állampapírok iránti keresletét. Emellett a kormány elkötelezett a családok védelme mellett, amelynek egyik elemeként ösztönözni és segíteni kívánja a családokat abban, hogy megtakarításaik a jelenlegi háborús infláció mellett is megőrizhessék a reálértéküket.

Az intézkedés az öngondoskodás megerősítését, a pénzügyi tudatosság növelését és a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzését szolgálja.

Abból a célból, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, hogy mely megtakarításokra, illetve befektetésekre vonatkozik a szocho fizetési kötelezettség, a jelen tájékoztatóban röviden és közérthetően összefoglalta a tárca a rendelet főbb szabályait.

Borítókép: illusztráció, forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink