Itt van a marximádó Juncker igazi véleménye az olasz választókról

Hírek
Csütörtökön egy brüsszeli konferencián kimutatta foga fehérjét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke. Beszélt Olaszország jelenlegi politikai és gazdasági helyzetéről, és elmondta őszinte, egyben felháborító véleményét az olaszokkal kapcsolatban.

A konferencia során úgy fogalmazott: “az olaszoknak ideje lenne foglalkozniuk Itália szegény régióival, ez több munkát, kevesebb korrupciót és komolyságot követel”. Mondta ezt annak kapcsán, hogy Róma rendszerint az Európai Uniót okolja Olaszország rossz gazdasági helyzete miatt. Kérdésre válaszolva Juncker kifejtette: megunta azt, hogy minden miatt, ami rossz Dél-Itáliában az EU és az EB a hibás.

Tette ezen kijelentéseket úgy, hogy az új olasz kormány még nem állt fel. Matteo Salvini, a Liga vezetője pedig gyorsan reagált is. Szégyenletesnek és rasszistának minősítette Facebook bejegyzésében Juncker szavait. Sőt az olasz politikus kiemelte, hogy ezzel 60 millió olasz véleményét tiporja az EB elnöke. Salvini felhívta arra is Juncker figyelmét, hogy az olasz nép együttműködést és nem sértegetést vár az Európai Uniótól.

Megragadta a lényeget az olasz politikus. Tisztán látszik Juncker magatartásán, hogy nem érti a demokrácia működési elvét. Egy politikusnak ugyanis az őt megválasztók érdekeit és értékeit kell képviselnie. No, de Juncker ezt úgy látja, hogyha valaki így cselekszik: az populista.

Ahogy a Telegraph írja, már bocsánatot kért szavaiért Juncker. De inkább mentegette magát, hogy ő biza nem úgy értette. Nagy baj ez, hiszen hogy máshogy lehetne értelmezni szavait?

Eddig az ég világon semmi baja sem volt az EB-nek és Junckernek az olasz gazdasági helyzettel, pedig lehetett volna. Most, ahogy egy bevándorlásellenes politikai erő veszi át az ország irányítását hirtelen máris zavaró tényezővé vált az olasz államadósság, valamint Itália gazdasági kettészakadása. Egyszerűen arról van szó, hogyha az emberek nem úgy döntenek, ahogy Juncker elvárná, akkor már lusták, korruptak és nem elég komolyak. Hölgyeim és uraim, ez itt a kettős mérce.

Borítófotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Ezek is érdekelhetnek

További híreink