Itt a világ legbiztonságosabb városainak listája

Hírek Figyelo.hu
Az Economist Intelligence Unit (EIU) rendszeresen elkészíti a világ legbiztonságosabb városait tömörítő rangsorát. 2021-ben egy európai főváros végzett a lista élén.

Negyedik alkalommal állították össze a világ legbiztonságosabb városainak rangsorát – számolt be róla a CNBC. Az Economist Intelligence Unit által létrehozott Biztonságos Városok Indexe (Safe City Index) a városi biztonság öt pillérét vizsgálta, amelyek a digitális-, az egészségügyi-, az infrastrukturális-, a környezeti- és személyes biztonság. Ezek közül a környezeti biztonság először került bele a mutatóba, ami hatással volt a végső sorrendre.

Az EIU projektigazgatója, Pratima Singh az idei rangsor kapcsán elmondta, hogy a koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg a városi biztonság koncepcióját.

A járvány nemcsak az egészségügyre, hanem a városi biztonság minden más pillérére hatást gyakorolt

– tette hozzá.

A VG szemléje kiemelte:

a 2021-es év legbiztonságosabb városa Koppenhága lett, a lehetséges 100 pontból 82,4-et megszerezve.

A dán főváros a legutóbbi, 2019-ben összeállított listán – Szöullal holtversenyben – a nyolcadik helyen végzett. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára idén Torontó és Szingapúr került. A címvédő Tokió az ötödik helyen végzett.

A cikk szerint két évvel korábban a japán főváros mellett Szingapúr és Oszaka állhatott pódiumra. A legjobb európai városként Amszterdamot rangsorolták, aki akkor a negyedik helyen végzett.

A listán szereplő 60 várost az öt kategóriában összesen 76 mutató alapján vizsgálták. Az újonnan bevezetett környezeti biztonság terén Koppenhága és Toronto rendkívül jól teljesített, ennek is köszönhető, hogy jelentősen előre léptek.

A tabella másik végén Lagos, Kairó, Caracas, Karacsi és Rangon található, ezek a legkevésbé biztonságos városok a vizsgált 60 közül.

Nagyon erős korreláció figyelhető meg a magas jövedelmű országok és az indexben elért teljesítmény között

– mondta erről Pratima Singh.

A magas jövedelmű országok az infrastruktúra terén sokkal jobban teljesítenek, az alacsonyabb jövedelműeknek pedig ezen a téren komoly hiányosságaik vannak, számos beruházásra lenne szükségük

– fejtette ki az EIU projektigazgatója.

A világ 10 legbiztonságosabb városa:

  1. Koppenhága
  2. Toronto
  3. Szingapúr
  4. Sydney
  5. Tokió
  6. Amszterdam
  7. Wellington
  8. Hong Kong
  9. Melbourne
  10. Stockholm

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink