7. Steve Ballmer – 143 milliárd dollár (52,6 ezermilliárd forint)

A Microsoft egykori vezérigazgatója mintegy 41 százalékos vagyonnövekedést produkált, mely elsősorban a technológiai vállalat részvényeiből származik. Többek között a Microsoft is az Európai Unió radarja alatt van, miután Brüsszel szerint megsértette új, digitális piacokról szóló törvényét.

8. Bill Gates – 138 milliárd dollár (50,4 ezermilliárd forint)

A befektetésekre koncentráló Gates vagyona 25 százalékkal nőtt az utóbbi időben.

A Microsoft egykori vezérigazgatója is azok közé tartozik jelenleg, akik a mesterséges intelligenciában látják a jövőt.

Az úttörő informatikus emlékeztetett, hogy minden új technológiát először félelemmel fogadnak az emberek, később azonban már lehetőségként tekintenek rá. Szerinte ennek a technológiának az oktatási vagy orvosi szektorba való beépítése „fantasztikus lesz”.

9. Larry Page – 123 milliárd dollár (44,9 ezermilliárd forint)

A Google-alapító vagyona 64 százalékkal nőtt 2023-ban. Az Alphabet nevű cége mostanában próbálja utolérni az OpenAI-t a chatbotok fejlesztésének terén. A társaság nemrég leállította addigi fejlesztését, a Bardot és belekezdett a Gemini megalkotásába, melynek során két új chatbotot is piacra dobott. A Gemma a zászlóshajónak számító Gemini egyszerűbb formája, és könnyebb betekintést enged a Google MI-fejlesztésébe.

Fotó: AFP

10. Mukesh Ambani – 115 milliárd dollár (42 ezermilliárd forint)

Az indiai üzletember vagyona mintegy 40 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy legutóbb még a lista kilencedik helyét foglalta el. Az indiai család a három generáció alatt mára 107,2 milliárd dollár vagyont hozott össze. Mukesh ikergyermekei, Isha és Akash 2014-ben csatlakoztak a kiskereskedelmi és mobilszolgáltatói egységek igazgatótanácsaihoz.

Ez a tízfős csoport 426 milliárd dollárral gyarapította vagyonát az idén. A leggazdagabb személyek közül nyolc az Egyesült Államokból származik, egy-egy Franciaországból és Indiából.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock