ITM: Budapestnek biztosítania kell a tömegközlekedést! 

Hírek Pindroch Tamás
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte, a Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten. 

Az állami támogatás kifizetésének feltétele a szerződés aláírása. A Fővárosi Önkormányzatnak törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten. Ha a Főváros még ezt sem tudja megoldani, akkor a főpolgármester tényleg alkalmatlan! – közölte az ITM arra reagálva, hogy az önkormányzat szerint a kormányzat hibája miatt nincs forrásuk a tömegközlekedés biztosítására. A minapi hírek szerint a jövő héten akár le is állhatnak a BKV járatai.

Az ITM hangsúlyozta, a kifizetés feltétele az aláírás. Szerintük a könnyen rendezhető kérdés felhabosítása átlátszó, ezért kudarca ítélt próbálkozás arra, hogy a Városháza eladása körüli botrányról másra tereljék a figyelmet.

A megoldás kulcsa a fővárosi vezetés kezében van, a helyzet mielőbbi rendezésének felelőssége így Karácsony Gergelyt terheli.

Úgy vélekednek, a minimális együttműködési hajlandóság esetén már hosszú hónapokkal ezelőtt rendezhette volna a budapesti tömegközlekedés idei finanszírozásának ügyét a Fővárosi Önkormányzat, a kérdés megoldásának kulcsa még mindig a főpolgármester kezében van.

A helyi tömegközlekedés biztosítása a települési önkormányzatok törvényben rögzített, kötelezően ellátandó feladata.

A finanszírozáshoz a központi költségvetés jelentős összeggel járul hozzá. (Budapest esetében a szóban forgó összeg 12 milliárd forint – a szerk.) A támogatás kifizetését megalapozó megállapodások véglegesítése kizárólag a Fővárosi Önkormányzaton múlik. A városvezetés azonban nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni.

(Borítókép: Újra kötelező a maszk viselése a közösségi közlekedési eszközökön, így a BKK járatain. 2021.11.02. Budapest. (Markovics Gábor, Ripost)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink