„Ha heteken belül nem történik semmi, akkor sokan úgy döntenek majd, jobban járnak, ha október és március között bezárnak, hisz az energetikai ársokk miatt leépülő spirálba jutnak” – foglalta össze prezentációjában a vendéglátás jelenlegi kritikus állapotát Gál Pál Zoltán, a Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke a konferencián.
A munkaerőhiány mellett a menedzserek fő problémája most az energiaár-robbanás kezelése, hisz ez tízszerese is lehet a korábbinak – eddig egy szálloda, fürdő, vendéglő havi költségében a gáz- és/vagy villanyszámla mindössze 3-8 százalékot tett ki. Az elnök elmondta, az energiaszolgáltatók most úgy akarnak szerződéseket kötni, hogy amennyiben egy szálloda vagy vendéglő szezonális, akkor is vegye át a leszerződött mennyiséget, de várható, hogy a kormány ezt nem fogja engedni.
Úgy véli, növekedni fog a szezonális nyitvatartás az ágazatban, mert rendben, hogy a balatoni lángosos eleve csak a nyári hónapokkal számol, de mi lesz azokkal, akik például uniós forrást nyertek fejlesztésre és vállalták az egész esztendős nyitvatartást. „Ágazati érdekképviselet szinten kell lobbizni energiaügyben” – mutatott meglépendő kiutat Gál Pál Zoltán.
S habár a konferencia fő témája a GINOP-projekt eredményei, az atipikus foglalkoztatás kérdésköre volt, az aktuális problémák átfutását Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke sem kerülhette meg. Helyzetképet skiccelve elmondta, hogy a járvány alatt 3400 vendéglátóhely tett lakatot az ajtóra, ebből kb. 1600 Budapesten és Pest megyében, de tovább szűkítve a kört, 1189 a belvárosban. Legtöbbjük italforgalmazó és szórakozóhely, mert ők kiszorultak a kiszállítási egérútról.
A turizmus.com portál beszámolója szerint Kovács László kitért arra is, hogy a vendéglátásban az alapanyagok ára gyakorlatilag megduplázódott, viszont a szakmában pontosan tudják, hogy a vendégek ingerküszöbe mennyit bír, így az árakban csupán 15-20 százalékos emelkedés jelent meg. De kérdés, mit hoz a holnap, amikor a kemény energiaszámlák is lecsapnak. Példaként említett egy budapesti, belvárosi luxusvendéglőt, amely augusztusra 22 millió forintos áram- és 10 milliós földgázszámlát kapott. „A vendéglők elkezdtek spórolni, csökkentik a nyitvatartási időt, viszont ezzel visszaesik a vendégek száma is, főleg hétközben. Többen fognak most bezárni, mint a covid idején” – tette hozzá.
Kép: Shutterstock