Ismét nyereséget termelt a CIG

Hírek figyelo.hu
Nehéz időszakon van túl a CIG Pannónia, tavalyi eredményeit a korábbi időszakhoz képest már csupán jóval kisebb mértékben sújtották jelentős egyszeri tételek

A CIG Pannónia tavaly csoportszinten 735 millió forint adózott nyereséget termelt, a cégcsoport teljes átfogó jövedelme pedig 359 millió forint lett – közölte a biztosító. Ugyanezeken a sorokon 2019-ben mínusz 639, illetve mínusz 323 millió forint állt. A cégcsoport értékelése szerint a fordulat mögött egyrészt az állt, hogy a nem-élet szegmens egyedi adózott vesztesége a megelőző évi 1,3 milliárd forintról 786 millió forintra mérséklődött, másrészt az élet szegmens profitja 737 millió forintról 1,7 milliárd forintra nőtt.

Hozzá kell azonban tenni, hogy
az élet szegmens 2019-es év egyedi eredményét több mint 1 milliárd forinttal rontotta a Konzum-Opus átalakulást követően realizált negatív árfolyamkülönbözet.

E jelentős egyszeri tétel hatását figyelmen kívül hagyva az élet szegmens leányvállalati hatásoktól megtisztított egyedi adózott eredménye 118 millió forinttal esett vissza. Az Opus részvények azonban még tavaly is rontották 345 millió forinttal a teljes átfogó eredményt, melyet a magyar állampapírok nem realizált vesztesége további 31 millió forinttal kurtított meg.

A biztosítási díjbevétel 3 százalékkal, 19,3 milliárd forintra zsugorodott. Az élet szegmensben az új szerzés 3,1 milliárd forint volt, amely 28 százalékos csökkenést mutat.

A negyedik negyedévben a biztosító 10 millió forintos adózott veszteséget gazdálkodott ki, míg teljes átfogó jövedelme 572 millió forintos pozitív szaldót ért el. A biztosítási díjak 5,7 milliárd forintos összege pedig az éves díjbevételek közel 30 százalékát tette ki.

A cég beszámolója kiemeli, hogy díjbevételeire eddig a járvány nem gyakorolt jelentős hatást, ami a tavaly tavasszal meghozott egészség védelmi és a folyamatos üzletmenetet biztosító intézkedéseknek köszönhető. A lezárt negyedévben ugyanakkor megkezdődött egy stratégiai tervező munka, melynek célja egy megújult arculatú nemzeti biztosítóvá való átalakulás.

Az EMABIT olasz határon átnyúló tevékenységéből a megelőző időszakban a biztosítót ért károk megtérítésére a társaság egyes korábbi igazgatósági tagjai kártérítési felelősségre vonását kezdeményezte.

A vállalat megerősítette, hogy az idei évtől csupán az akvizíciós növekedési lehetőségek kihasználását lehetővé tévő reális tartalékolást követően, a szavatolótőke-szükséglet és a társaság kötelezettségeinek, pénzügyi és gazdálkodási terveinek figyelembevételével kerülhet sor osztalékfizetésre.

(Borítókép: Tashatuvango, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink