Ismét kamatot emelhet a Fed

Hírek M. O. A.
Idehaza a KSH a héten két adattal jelentkezik. Az Európai Központi Bank csütörtökön, a Fed pedig szerdán dönt az irányadó ráta mértékéről.

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal az októberi ipari adat második becslését. Az első becslés szerint éves alapon 5,9 százalékkal emelkedett, míg az egy hónappal korábbihoz képest 3,5 százalékkal mérséklődött a termelés volumene – mondta el a figyelo.hu megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm intézet szakmai vezetője. Ismertette, a második becslésből egyrészt megtudjuk, hogyan alakult pontosan az egyes ágazatok teljesítménye: az első becslésből ismert, hogy éves alapon mérséklődött az élelmiszeriparé (vélhetően a drágább alapanyagárak és az infláció miatt visszaeső kereslet eredményeképp), míg nőtt a járműgyártásé és a számítógépgyártásé (a chiphiány enyhülése nyomán). Másrészt az új adatközlésből fontos lesz a rendelésállomány alakulása: szeptemberben itt igen kedvező adatok érkeztek, az új rendelések volumene 19,7, míg a teljes rendelésállomány 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez az ipar jövőbeni kilátása kapcsán mindenképpen pozitív előjel – mutatott rá.

Kedvező adatok érkezhetnek az építőiparból, azonban jövőre már lassulás jöhet
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Csütörtökön az építőipar októberi adatai jelennek meg. Szeptemberben az ágazat teljesítménye havi alapon 2,2, éves alapon pedig 1,6 százalékkal emelkedett. Regős Gábor kiemelte, az ágazat rendelésállománya továbbra is magas, így egyelőre van lehetőség a magas termelési szint fenntartására, ám az állami megrendelések visszaszorulása nyomán ez jövőre már változhat. Ugyanakkor ezt némileg kompenzálhatja a vállalkozások és a háztartások beruházási aktivitásának fokozódása, amelyben nagy szerepe lehet az energetikai célú beruházásoknak.

Izgalmasnak ígérkezik a hét a monetáris politikában. Bár hazánkban az MNB a héten még nem tart kamatdöntő ülést, az Európai Központi Bank csütörtökön, a Fed pedig szerdán dönt az irányadó ráta mértékéről. Az Európai Központi Bank esetében a döntés nem egyértelmű: vagy lassít a szigorítás ütemén, a korábbi 75 bázispontról 50 bázispontra, vagy pedig ismét 75 bázisponttal emeli az irányadó rátáját a jelenlegi 2 százalékos szintről. A lassabb szigorítást indokolhatja, hogy az eurózónában az infláció már lassult, az októberi 10,6 százalék után novemberben már csak 10,0 százalékot tett ki, ez azonban még mindig nagyon messze van a 2 százalékos jegybanki céltól.

A Fed esetében szinte biztosra vehető, hogy a korábbi 75 bázispontos emelések után az irányadó ráta a héten már csak 0,5 százalékponttal emelkedik tovább a 3,75-4 százalékos sávból. Az igazi kérdés ebben az esetben az, hogy a februári ülésen a szigorítás mértéke huszonöt vagy ötven bázispont lesz.

Az Eurostat heti adatközlései közül a pénteki inflációs adatot emelte ki Regős Gábor. Az előzetes adatokból már tudjuk, hogy az eurózónában az infláció üteme mérséklődött novemberben, sőt, az árak havi összehasonlításban ugyan minimális mértékben, de csökkentek. Az új adatközlésből pontosabban látjuk majd az egyes tagállamok, illetve a teljes Európai Unió inflációs értékeit.: MTI/MÁV

Borítókép forrása: MTI/MÁV

Ezek is érdekelhetnek

További híreink