Ismét jobboldali portál hirdetéseit blokkolták a Googlenél

Hírek
Nem először éri az a vád az amerikai tech-óriást, hogy háttérbe szorítja a jobboldali és a konzervatív tartalmakat. Most újabb levelezés szivárgott ki, amely arról tanúskodik, hogy a Google bizony véleménycenzúrát alkalmaz a baloldali és liberális cikkek és portálok javára.

A Breitbart közölte a hírt, kiszivárgott levelezések alapján. A Google dolgozói ugyanis az amerikai elnökválasztás után egy hónappal a „gyűlöletbeszéd” kifejezésre hivatkozva tiltották le a konzervatív portál hirdetéseit a Google AdSense felületéről.

A Breitbart tegnap publikálta a kiszivárgott e-maileket, egy nappal a Google vezérigazgatójának Parlamenti bizottsági meghallgatása előtt. Sundar Pichainak tisztáznia kell ugyanis, hogy cége nem politikai alapon működik.

A Google egyébként megerősítette a kiszivárgott levelek hitelességét.

Több ott dolgozó munkatárs is elismerte, hogy a cégen belül egy belső lobbicsoport azért küzdött, hogy eltávolítsák, vagy legalábbis nem kiemelt helyen jelentessék meg a Breitbart hirdetéseit.

Jim Gray, aki jelenleg a Google bizalmi és biztonsági igazgatójaként dolgozik elmondta: a Breitbart oldalát jóval gyakrabban vizsgálták a „fake news” gyanúra és a „gyűlöletbeszédre” hivatkozva. Richard Zippel, a cég kiadói minőség managere megerősítette Gray szavait.

A techcég persze azt állítja, hogy az e-mailek ugyan hitelesek, de nem politikai alapon döntenek a hirdetések kiemeléséről vagy eltüntetéséről, hanem egy világos irányelv alapján.

Azonban nem ez az első eset, hogy jobboldali tartalmakat próbáltak eltünteni: 2017 januárjában a beutazási tilalom kapcsán terveztek algoritmus alapján konzervatív cikkeket elrejteni. Egy másik esetben pedig jobboldai portálokat akarták kitörölni a Google keresési funkciójából.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink