Ismét elfoglalták Brüsszelt a traktorok – betonakadályokkal és szögesdróttal védik az Európai Unió épületét

Hírek vg.hu
A támogatások nyolcvan százalékt a nagygazdaságok kapják, a kis családi vagy közepes vállalkozásoknak szinte semmi sem marad.

Reggel hat órától forgalmi korlátozásokat vezettek be Brüsszel belvárosában, az Európai Unió épülete köré betonakadályokat és szögesdrótot telepítettek, a bürokrácia és az olcsó import jelentette verseny miatt dühös gazdák ugyanis ismét tiltakoznak

A The Brussels Times tudósítása szerint a megmozdulást a dél-belgiumi mezőgazdasági szövetség szervezi, és az uniós agrárminiszterek tanácskozásához időzítették. Így akarják kifejezni, hogy mennyire elégedetlenek azokkal az intézkedésekkel, amelyeket az Európai Bizottság hozott azóta, hogy a gazdák tiltakozni kezdtek Európa-szerte, Németországtól kezdve Franciaországon és Lengyelországon át Spanyolországig.

A gazdák ennél többet akarnak: az uniós szabadkereskedelmi egyezmények felmondását, a Dél–amerikai Közös Piaccal (Mercosur) folytatott hasonló tárgyalások leállítását, valamint garanciát az ágazat támogatására a közös agrárpolitikán (KAP) keresztül.

A lap emlékeztetett, hogy az EU-ban mintegy tízmillió embert foglalkoztat a mezőgazdaság, a jelenlegi, 2027-ig tartó hétéves költségvetésben 386,6 milliárd eurót, a teljes büdzsé harmadát a KAP-ra fordítják. (Egy euró 389,2 forint.)

A baj nem is annyira a támogatás összegével van, hanem inkább azzal, hogy a húsz százalékot kitevő nagygazdaságok kapják a nyolcvan százalékát, a kis családi vagy közepes vállalkozásoknak szinte semmi sem marad.

Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítása szerint nem csupán betonakadályok és szögesdrót védi az EU főhadiszállását, hanem nagy számban vezényeltek ki rohamrendőröket is. A gazdák egy egész teherautónyi abroncsot borítottak az útra pár száz méterre az épülettől, és a rendőrök megjelentek vízágyúkkal, még mielőtt felgyújtották volna a halmot.

A hónap elején egy hasonló tüntetések szalmabálákat égettek, tojásokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket. A hétvégén fújolással és füttyel fogadták Emmanuel Macron francia elnököt a mezőgazdasági kiállításon, közösségi oldalak beszámolói szerint meg is kergették.

„Nem vesznek tudomást rólunk” – panaszkodott a hírügynökségnek Marieke Van De Vivere, egy Gent közeli gazdaság tulajdonosa. Azt kéri a miniszterektől, hogy „legyenek ésszerűek velünk, jöjjenek velünk egy napra, amikor a mezőn dolgozunk, vagy a lovakkal, vagy az állatokkal, hogy lássák, hogy ez nem túl könnyű… a szabályok miatt, amelyeket ránk kényszerítenek„.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink