Ismét a vevők diktálhatják az árakat a használtautó-piacon

Hírek vg.hu
A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon, így három év után újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe. Horváth András azt is elárulta, meddig várjunk a kocsivásárlással.

A Használtautó.hu jelenleg több mint százezer aktív hirdetést tartalmazó, teljes hirdetésállományának 83 százalékát jelentő személyautó-kategóriában 6 százalékkal csökkent az átlagár tavaly februárhoz képest – tudatta a Világgazdasággal a portál.

Ez az elmúlt, járvány- és háborús helyzettel, valamint inflációval (is) sújtott esztendők fényében komoly változásnak számít, különös tekintettel arra, hogy 2021 óta évről évre akár több mint 30 százalékos átlagár-növekedés is megfigyelhető volt. A személygépkocsik drágulásának ezért az elmúlt időszakban legjobban az eladók és a kereskedők örülhettek – írják.

Már nem nagyon találni használt kocsit egymillió forint alatt

Az oldalon a hirdetések túlnyomó részét továbbra is az 1–3 millió forintos vételáron kínált személyautók teszik ki, miközben az elmúlt három év alatt leginkább 3–7 millió és 7–15 millió forint között növekedtek a hirdetésszámok. Az előbbi esetében 30, az utóbbi esetében pedig csaknem 100 százalékos ugrásról beszélhetünk, azaz ebben az árkategóriában megduplázódott a portálon megtekinthető járműállomány. Eközben az egymillió forint alatti kocsiknál felére esett az elérhető választék is.

Elszálltak az árak

A Használtautó.hu szakértője összevetette a portálon látható átlagárakat a DataHouse adatbázisában található új autókéval is.

Jelenleg egy új Suzuki Swift csaknem 7,5-szer drágább, mint a használtpiaci átlagár, míg az Opel Astra esetében megközelítőleg 7-szeres a szorzó.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink