Irgalmatlan vámot vet ki Brüsszel a kínai autókra, a BYD is köztük van

Hírek vg.hu
Brüsszelben gyorsan döntöttek a kérdésről. Számos elektromosautó-gyártónak megemelték a vámtarifáját. Kína azonnal jelezte, hogy kész a megtorlásra.

A jövő hónaptól 38, 1 százalékos további tarifákat vet ki a Kínából származó elektromos járművekre, ami fokozza a globális kereskedelmi háborút – közölte a Bloomberg.

A BYD 17,4 százalék, a Geely 20 százalék, a SAIC pedig 38,1 százalék fizetésére kötelezett. Kína jelezte, hogy kész a megtorlásra, és jelezte, hogy válaszlépéseket hoz a mezőgazdaság termékek és a légi közlekedés területein, valamint a nyugati nagyteljesítményű autók gyártói is nehézségekre számíthatnak a kínai exportjukban. Peking már vizsgálatot indított egyes európai szeszesital-típusok ügyében – tájékoztatott a Bloomberg hírügynökség.

A kínai elektromos járműgyártókhoz köthető részvények az EU döntése előtt estek a hongkongi tőzsdén. A Geely Automobile Holdings és az XPeng mintegy 8 százalékot esett ezen a héten, míg az iparági vezető BYD 3 százalékot veszített az értékéből.

Habár az Európai Bizottság vizsgálata és intézkedése elsősorban a kínai gyártókat célozzák, azok más nemzetek autógyártóit is érintették. Az ügy előzményéről az alábbi cikkben írtunk.

Az európai autógyártók tudomásul veszik a döntést

Az European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) tudomásul veszi, hogy az Európai Bizottság a tavaly kezdeményezett szubvencióellenes vizsgálat első megállapításai alapján úgy döntött, hogy ideiglenes kiegyenlítő vámokat vet ki a Kínában gyártott elektromos autók behozatalára.

Az ACEA következetesen megerősítette, hogy a szabad és tisztességes kereskedelem alapvető fontosságú a globálisan versenyképes európai autóipar megteremtéséhez, miközben az egészséges verseny ösztönzi az innovációt és a fogyasztók választási lehetőségeit.

A szabad és tisztességes kereskedelem egyenlő versenyfeltételek biztosítását jelenti minden versenytárs számára, de ez csak egy fontos része a globális versenyképességi kirakós játéknak. „Az európai autóipari ágazatnak mindenekelőtt az elektromobilitás szilárd ipari stratégiájára van szüksége ahhoz, hogy globálisan versenyképes legyen” – jelentette ki Sigrid de Vries, az ACEA főigazgatója. Hozzátette: ez a kritikus anyagokhoz és megfizethető energiához való hozzáférés biztosítását, koherens szabályozási keretet, elegendő töltő- és hidrogéntöltő infrastruktúrát, piaci ösztönzőket és még sok minden mást jelent.

A vizsgálat még több hónapig tart, amíg a Bizottság eldönti, hogy javasol-e végleges szubvencióellenes intézkedéseket. A tagállamok ezt követően szavaznak majd egy ilyen javaslatról.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Nemzetközi autókiállítás a BYD modellekkel, Pekingben. AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink