Iránymutatásokkal készül az Európai Bizottság a britek rendezetlen kiválásának esetére

Hírek
Az iránymutatások célja biztosítani az uniós és nemzeti rendkívüli intézkedések zökkenőmentes gyakorlati végrehajtását, amennyiben az Egyesült Királyság április 12-én vagy későbbi időpontban megállapodás nélkül hagyja el az uniót.

Az Európai Bizottság a tartózkodási jogról, a társadalombiztosítási jogosultságról, az adatvédelemről, a gyógyszerekről és orvostechnikai eszközökről, a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről szóló, valamint a halászatot érintő gyakorlati iránymutatást adott ki a tagállamoknak arra az esetre, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyná el ez Európai Uniót – írja az MTI a Bizottság szerdai bejelentésére hivatkozva.

A szöveg egyebek mellett rögzíti, hogy az unióban jogszerűen tartózkodó brit állampolgárokat a kilépést követően is jogszerűen maradhatnak az EU-tagországban. Az EU a kölcsönösség alapján ugyanilyen megközelítést vár az Egyesült Királyságtól – tette hozzá a brüsszeli közlemény.

Leszögezték, a bel- és igazságügy területén az együttműködésnek a nemzetközi és nemzeti jogon alapuló – alternatív – keretekre és együttműködési mechanizmusokra kell épülnie.

Egyes gyógyszerekkel és orvostechnikai eszközökkel gond lehet

Azt is közölték, hogy a felkészülési intézkedéseknek köszönhetően az Egyesült Királyság kilépése miatt érintett gyógyszerek zöme várhatóan megfelel majd az uniós jogszabályoknak a kilépés után is. Lehetséges azonban, hogy egyes gyógyszerek és orvostechnikai eszközök megfelelését nem sikerül időben biztosítani, ezen termékek tekintetében fennáll a hiányhelyzet kockázata. Ennek elkerülése érdekében az uniós bizottság együtt fog működni az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a nemzeti gyógyszerészeti hatóságokkal az esetleges problémák kezelése érdekében.

Rendezetlen kilépés esetén lőttek az ellenőrzés nélküli határátlépésnek

Megállapodás nélküli kilépés esetén nem lépnek életbe átmeneti rendelkezések, attól az időponttól kezdődően az unió egyetlen, a tagországaira vonatkozó jogszabálya sem alkalmazható többé az Egyesült Királyságra. London és az unió kapcsolatait a nemzetközi közjog – egyebek között a Kereskedelmi Világszervezet szabályai – szabályozzák majd. A brit állampolgároknak az Európai Unió határain ellenőrzésen kell átesniük – tették hozzá.

Nem tartanak a megállapodás nélküli Brexittől

Az állami hírügynökség arról is tudósított: Az Európai Unió felkészült minden forgatókönyvre, és nem tart attól sem, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az uniót. Ezt Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője jelentette ki a brüsszeli testület déli sajtótájékoztatóján, szerdán.

Szkínasz újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: zavarokat fog okozni, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

"Nem ez a kívánt forgatókönyv, minden eszközzel el kell kerülni, de az unió teljes mértékben felkészült rá" – fogalmazott.

Mint elmondta, a szerda esti uniós csúcstalálkozó részvevőinek kezében van a lehetőség, hogy eldöntsék, miként válaszolnak Theresa May brit miniszterelnök levelére, amelyben a Brexit június 30-ig terjedő halasztását kezdeményezte.

Ha elutasítják May indokait, nincs tovább

Az uniós tagállamok vezetői rendkívüli értekezletet tartanak, amelynek egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli elhalasztása lesz.

A brit kormány a múlt héten június 30-ig terjedő hosszabbítást kért, míg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke diplomáciai források szerint rugalmas, akár egy évig tartó halasztást javasolhat a kiválás határidejére. A jelenlegi jogi helyzet szerint ha elutasítják May indokait a további halasztásra, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból.

 

Borítófotó: Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője (Christian CREUTZ, European Union 2018)