Innovatív megoldások az E.ON-nál

Hírek Figyelo.hu
Az E.ON Hungária Csoport akkumulátoros, mobil energiatárolókat tesztelt és helyezett üzembe két helyszínen.

A jövő energiavilágában bárki lehet energiatermelő: a napelemes rendszereknek köszönhetően a vállalatok, kisvállalkozások mellett egyének, családok is termelhetnek energiát és betáplálhatják azt a villamos hálózatba.

Tavaly a magyarországi villamosenergia-termelés csaknem 15 százaléka már megújuló forrásból származott,

és csak az E.ON Hungária Csoport szolgáltatási területén 4 év alatt húszszorosára nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye. A következő időszakban ez a teljesítmény pedig még tovább nő majd. A meglévő hálózatot azonban eredetileg arra tervezték, hogy az erőművekben termelt áram eljusson az ügyfelekhez, így a szolgáltatók számára kihívást jelent, hogy napjainkban egyre több ügyfél áramot is termel. Erre a kihívásra az E.ON Hungária Csoport az Európai Unióban is egyedülálló megoldással válaszolt:

akkumulátoros, mobil energiatárolókat tesztelt és helyezett üzembe két helyszínen.

Az első 500 kilowatt teljesítményű, 1200 kilowattórás kapacitású energiatárolót az Európai Unió támogatásával megvalósuló, összesen 3,8 milliárd forint költségvetésű IElectrix projekt keretében Zánkán helyezte üzembe az E.ON, a közelmúltban pedig a Tolna megyei Dúzson adtak át egy 250 kilowatt teljesítményű, 500 kilowattórás kapacitású berendezést. A mobil energiatároló segítségével Zánka környékén kezelni lehet a nyári időszakban megemelkedett energiafogyasztásból eredő feszültségingadozást.

Dúzs és környéke földrajzi adottságok szempontjából ideális naperőműves rendszerek telepítésére. A hálózaton a háztartási napelemes rendszerek mellett két nagyobb naperőmű is található, a megújuló energiaforrások további bővítése azonban a rendelkezésre álló szabad hálózati kapacitás hiánya miatt lelassult.

A mobil akkumulátoros tárolók hozzájárulnak, hogy még több megújuló energiaforrást, napelemes rendszert kapcsoljanak a hálózatra a jövőben anélkül, hogy azok feszültségproblémákat okoznának.

Az energiatárolók költsége akár 80 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint egy hagyományos hálózatbővítésé. Utóbbi ráadásul több évig is tarthat, a tárolók telepítése viszont egyszerűbb, gyorsabb, az ügyfelek számára kedvezőbb megoldást jelenthet.

A Dúzson és Zánkán átadott energiatárolók szükség esetén könnyen szállíthatók, telepíthetők és beüzemelhetők, így később akár át is helyezhetőek más helyszínekre, az igényeknek megfelelően.

Az E.ON Hungária Csoport vállalta, hogy 2030-ra felére csökkenti a károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges lesz.

A vállalatcsoport a megbízható és stabil áramellátás folyamatos biztosítása mellett a zöld energiára épülő, fenntartható megoldások alkalmazását helyezi előtérbe, és folyamatosan keresi a legújabb, innovatív megoldásokat. Az IElectrix projektben telepített energiatárolók ezeket a célokat támogatják.

(Borítókép: E.ON Hungária)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink