Ingyenpénz hűtőre, mosógépre

Hírek
Elindult a háztartási nagygépek csereprogramja, elsőként az észak-alföldi régióban élők nyújthatják be a támogatási igényeiket. A nyitás utáni első órában már 4 ezer igénylés érkezett az érintett régióból.

A lakosság vissza nem térítendő támogatást igényelhet hűtő- vagy fagyasztó készülékek, mosó- vagy mosó-szárítógépek cseréjére az Otthon Melege program keretében. A háztartási gépeket 25-45 ezer forinttal olcsóbban szerezhetik be a programban részt vevő üzletekben.

A ma kezdődő, 600 millió forintos keretösszegű háztartási nagygépek csereprogramban elsőként az észak-alföldi régióban élők nyújthatják be a támogatási igényeiket – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára. Hangsúlyozta, hogy a legmagasabb támogatási összeg a legkorszerűbb berendezésekre jár, a régi gépeket a támogatottaknak le kell adniuk. A támogatási keret szükség esetén az igényeknek megfelelően növelhető, legalább 50 ezer pályázatra lehet számítani – közölte az államtitkár. A következő hetek során az ország összes régiójában megnyitják a pályázatot, utolsóként – augusztus utolsó hetében – a központi régióban, Budapesten és Pest megyében.

Elmondta azt is, hogy folyamatban van a kazáncsere program kiírásának módosítása is: támogatást nem csak kondenzációs kazánokra adnak, és a korlátozottan cselekvőképes ingatlantulajdonosok is pályázhatnak, így bővül a támogatások köre az október 15-ig tartó, csaknem 1 milliárd forintos szabad kerettel rendelkező pályázaton.

A következő támogatást gázkonvektorok cseréjére írják ki, a várhatóan szeptember 20-tól régiónként megnyíló program kiírása már a jövő héten megjelenik

Kizárólag magyar adóazonosító jellel és magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú természetes személyek (ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők) nyújthatnak be pályázatot a régiónként megjelölt időpontokban. Személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjére igényelhető támogatás.

Kizárólag a pályázati portálon található "Regisztrált kereskedők listáján" szereplő kereskedőtől beszerzett háztartási nagygépek egyikének cseréjéhez nyújtható támogatás. A pályázat során a háztartási készülék cserével minimum 10%-os energia, és minimum 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink