Ingatlanbiznisz 2021: ilyen költségekre számíts, ha idén még lakást vennél

Hírek Szponzorált tartalom

Habár a koronavírus első hullámai az ingatlanpiacot is negatívan érintették, idén ismét növekedni kezdtek a lakásárak. A korábbi évekhez képest azonban még mindig kedvező viszonyokkal számolhatunk, ha épp lakásvásárlás előtt állunk. Az ingatlan adásvétel ugyanakkor hosszadalmas és bonyolult folyamat lehet, amit azonban felgyorsíthatunk, ha néhány dologra előre felkészülünk. Így akár még év vége előtt egy új lakás tulajdonosai lehetünk.

Mi változott 2021-ben az ingatlanpiacon?

A tavalyi évhez képest ismét erőteljes növekedésbe kezdtek az ingatlanárak, különösen a nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken. Budapest még mindig igen népszerűnek számít, de a belváros helyett kezdenek jobban előtérbe kerülni a kertvárosi és agglomerációs területek. Ezt részben a koronavírus miatti korlátozások is támogatták, ami miatt egyre népszerűbbé váltak a természetközelibb területek és a kertes házak.

A megyeszékhelyeken ugyanakkor továbbra is a társasházak piaca nyüzsög. Az előző évhez képest szinte minden városban megfigyelhető volt egy átlagosan 5-15%-os növekedés a négyzetméterárakban. Ezenkívül érdekes változás, hogy a téglalakásokkal szemben úgy tűnik, megnőtt a kereslet a panellakások iránt. Utóbbiak árnövekedése ugyanis 12,8%-kal magasabb volt, így négyzetméterük átlagosan már 348 ezer forintba kerül.

Milyen költségekre számíts, ha még idén lakást vásárolnál?

Ingatlan adásvételnél az egyik legfontosabb kérdés leendő lakásunk elhelyezkedése. Ennek több szempontból is fontos szerepe van, egyrészt ugyanis megválasztjuk otthonunkat a következő 15-20 évre, ezért szeretnénk olyan helyen lakni, ahol mi, a barátaink és gyermekeink is jól érezhetik magukat. Másrészt pedig komoly hatással lehet az ingatlan árára is.

A budapesti ingatlanárak még mindig messze a mezőny élén járnak, a korábbi évek meredek emelkedése helyett azonban szinte stagnáló szakaszba léptek 2019 vége óta az MNB adatai szerint. A koronavírus első hullámai alatt jelentősen visszaesett a budapesti ingatlanpiac, ami még csak most kezd igazán magához térni. Ennek ellenére is csak csekély, 3%-os emelkedést mutatnak a főváros lakásainak átlagos négyzetméterárai.

Ezzel szemben a vidéki városok, melyeket szintén érintett a koronavírus negatív hatása, meredek emelkedésbe kezdtek. 2021 első kilenc hónapjának árversenyét Érd nyerte, ahol átlagosan 600 ezer forintra emelkedett a lakások négyzetméterára, míg Debrecenben és Székesfehérváron elérte az 520, Győrben pedig az 500 ezer forintot is. Éles az eltérés azonban a legdrágább és legolcsóbb megyei jogú városok között. Salgótarján, Nagykanizsa és Dunaújváros ingatlan-négyzetméterárai ugyanis átlagosan 200 ezer forint körüliek.

Az ingatlan adásvétel költségei a vételáron túl

Ha itt jársz, a vételár megteremtésén már alighanem túl vagy, és alaposan körüljártad az önerő, CSOK, babaváró hitel vagy a lakáskassza kérdését. Vannak azonban olyan költségek, amikkel minden újdonsült lakástulajdonosnak számolnia kell.

Vagyonszerzési illeték

A lakás vételárának 4%-át kötelező kifizetnünk vagyonszerzési illetékként az adóhatóság számára. A magas ingatlanárak miatt ez gyakran jelentős összeg lehet, aminek törlesztését kérhetjük akár két részletben is, ha egyszerre túl nagy megterhelést jelentene. Értéke csökkenthető azonban, ha hagyományos értelemben vett ingatlan adásvételről van szó, vagyis új lakás vásárlása mellett régi lakásunkat eladjuk. Így ugyanis csak a kettő különbözetét kell megfizetnünk.

Földhivatali illeték

Az ingatlan nyilvántartási eljárásának díja a földhivatali illeték, ami ingatlanonként mindössze 6.600 forintot jelent, és az ügyvéd vagy közjegyző fizeti be. Ha gyorsított eljárásra van szükségünk, akkor az alapdíjon felül számolnunk kell egy 10 ezer forintos sürgősségi illetékkel is. A többi kiadáshoz képest azonban ezek szinte fel sem tűnnek.

Ügyvédi díj

Akárcsak a vagyonszerzési és földhivatali illetékkel, úgy az ügyvédi díjjal is minden ingatlan adásvételkor számolnunk kell, azt ugyanis ügyvédi vagy közjegyzői okiratba kell foglalni. Magyarországon nincs törvénybe foglalva, hogy az ügyvéd díját az eladónak vagy a vevőnek kell-e megfizetni, így ez közös megegyezésen alapul. Többnyire mégis elmondható, hogy a vevőt terheli, és az ingatlan árának 0,5% – 3%-áig változhat.

Ezeken kívül felmerülhetnek még olyan egyedi költségek is, mint az ingatlanos díja, amennyiben közreműködött a lakáskeresésben, továbbá a lakásfelújítás, a közművek átíratásának díja, illetve a váratlan kiadások is.

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2022-ben?

Az építési anyagok árának növekedése miatt az újépítésű lakások ára várhatóan az egekbe szökik majd. A 2021-es tendenciákat figyelembe véve azonban a használt ingatlanok piacán is stabil növekedés várható az árakban. A vidéki nagyvárosokban pedig még magasabb arányban, mint Budapesten, ahol tavaly óta szinte stagnál az ingatlanpiac.

Ingatlan adásvétel előtt mindenképp érdemes alapos költségvetést készíteni a rendelkezésre álló önerőről, az igényelhető kölcsön és támogatások mértékéről és saját preferenciáinkról is. Ezeket figyelembe véve még a keresés is könnyebbé válhat.

(Borítókép: freepik)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink