ING Bank: Elértük a teljes foglalkoztatottságot

Hírek
Az állástalanok aránya gyakorlatilag egy éve stagnál, vagyis a magyar gazdaság elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét a jelenlegi munkaerőpiaci struktúra mellett - mondta a Figyelőnek Virovácz Péter, az ING Bank elemzője a friss KSH-számok apropóján.  

A munkanélküliségi ráta 3,7 százalékon állt 2019 januárjában, vagyis egy év alatt mindösszesen 0,1 százalékponttal mérséklődött a mutató – derül ki a KSH friss kimutatásából. 

Az állástalanok aránya gyakorlatilag egy éve stagnál, vagyis a magyar gazdaság elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét a jelenlegi munkaerőpiaci struktúra mellett. Jelentősebb munkaerőpiaci reform hiányában érdemi teret nem látunk a ráta további csökkenésére, így az idei év egészében átlagosan 3,6 százalékos munkanélküliséggel kalkulálunk – hangsúlyozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. 

A közgazdász kitért arra is: ami a foglalkoztatás szerkezetét illeti, a közfoglalkoztatotti létszám 130 ezer fő alá csökkent, ám eközben az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma tovább emelkedett, bár a tempó itt is lassulást mutat. 

Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatási és az aktivitási ráta is nagyjából fél éve nem tud érdemben csökkenni, itt sem látunk 2019-ben markáns javulásra teret. A telített munkaerőpiac ugyanakkor tovább hajthatja a béremelkedést, valamint a termelékenység javítását célzó vállalati beruházásokat – tette hozzá végezetül.

Borítófotó: MTI/Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink