Inflációval is jár a gazdaság újraindítása

Hírek Szajlai Csaba
Miközben a vártnál gyorsabb lesz kilábalás a koronavírus okozta válságból, ezzel párhuzamosan inflációs kockázatok is felbukkannak. A jegybanki célsávba jövőre érhet be a hazai drágulási ütem.

Bár az inflációs pálya a Magyar Nemzeti Bank várakozásai szerint alakult eddig, ám a jegybanknak – kamatemeléssel – be kellett avatkoznia a fogyasztói árak növekvő kockázatai miatt.

A jegybank inflációs jelentése alapján így jött ki a matek:

a piaci szolgáltatások áremelkedése, a feszes munkaerőpiac, valamint a világgazdaságban megfigyelhető súrlódásos problémák együtt vezettek oda, hogy szükség volt az egy héttel ezelőtti lépésre, mikor is 30 bázisponttal a monetáris tanács megemelte az irányadó rátát. A jegybanki összefoglalóból kiolvasható az is, hogy a 2021-es gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a 4-6 százalék közötti széles sávból 6,2 százalékra emelte a szakértői stáb.

Minden jó, ha a vége jó Matolcsy szerint

Az első negyedév, általános meglepetést keltő erős GDP-adata apropóján abban sem volt semmi meglepő, hogy az MNB szakértői emelték az inflációs előrejelzésüket. Tavasszal még 3,8-3,9 százalékos átlagos pénzromlási ütemet jósolt idénre a jegybank, ezt most 4,1 százalékra emelte, a jövő évit pedig 2,9-3,0 százalékról 3,1 százalékra.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink