Tovább csökkent az infláció!

Hírek Járdi Roland
Augusztusban 16,4 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak, azaz immár hét hónapja mérséklődik az infláció.

Tovább csökkent az infláció Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel közölt adatai szerint augusztusban 16,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak, míg júliushoz képest az áremelkedés 0,7 százalékos volt.

A júliusi 17,6 százalékos drágulás után a Világgazdaság elemzői konszenzusa az előző évhez képest 16,3 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,6 százalékos pénzromlást jósolt.

Tehát a mai adat megerősíti azt a feltételezést, hogy októberben vagy novemberben egy számjegyű lehet az infláció. Bár nem ismerjük az augusztusi kereseti adatokat, de jó esély van arra, hogy a múlt hónapban már minimálisan emelkedhettek a reálbérek.

Szintén kedvező hír, hogy a maginfláció, azaz az egyszeri hatásoktól megszűrt inflációs adat ugyancsak azt mutatja, hogy mérséklődik az árnyomás a magyar gazdaságban.

Míg az éves mutató 15,2 százalék volt, ennél érdekesebb a havi bázison index, amely 0,2 százalékkal nőtt, s ez már a második egymást követő hónap, amikor ilyen alacsony. Tavaly július–augusztusban ugyanez a mutató még 2-3 százalékos árnövekedést jelzett havi alapon, miközben a korábbi években, alacsony inflációs közegben ez általában maximum 0,1-02 százalék volt.

Elképesztően megdrágult a gáz és a cukor egy év alatt

Ami a konkrét adatokat illeti, az élelmiszerek ára 19,5 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (67,9 százalék), a büféáruké (29,6 százalék), a csokoládéé és kakaóé (25,8 százalék), a péksüteményeké (20,1 százalék), a párizsié és kolbászé (19,7 százalék). A termékcsoporton belül a liszt ára 10,4 százalékkal csökkent. A háztartási energia 34,7 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 47,1, az elektromos energia 25,3, a palackos gáz 25,2 százalékkal. A jármű üzemanyagok ára 31,1 százalékkal emelkedett.

További részletek a Világgazdaságban olvashatók.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink