Infarktust kaptam volna, ha van Google részvényem!

Hírek
De jó, hogy nincs Google és/vagy Amazon részvényem – sóhajtottam fel a hétfői híreket látva. 

Döbbenetes dolog történt az USA-ban. Nem éppen egy vírustámadás eredőjeként, de mindenesetre pár óráig több millió kis (és nagyobb) befektető azt hihette, hogy minden 100 dollárjából elbukott 86-ot!

A hét elején ugyanis több nagyobb online tőzsdei adatközlő oldal meghibásodott Amerikában, többek közt a Google Finance, a Yahoo Finance és a Bloomberg adattovábbító rendszere is teljesen valótlan, durván hibás tesztadatokat közölt – szerencsére csak tőzsdezárás után.

A pánik nagy volt, hiszen az emberek 99 százaléka innen tájékozódik, és például a Google részvények 86 százalékos, az Amazon papírok 87 százalékos, a Microsoft részvények pedig 79 százaléknyi áresést mutattak a fenti adatszolgáltatóknál – szerencsére hamisan.

Nem elsősorban emiatt, és közel sem ennyit, de azért 4-5 százalékot veszített értékéből mindkét részvény a valóságban is. Más papíroknál is volt galiba, a Zynga például közel 33-szoros áremelkedést mutatott.

Mint kiderült, a július 4-i ünnep miatt előbb zárt a tőzsde, és valaki annyira sietett szabadságra menni, hogy a Nasdaq-ról rendszeresen kiküldött tesztszámokat „benne felejtették” az éles adatok közt.

Remélhetőleg senki nem követett el öngyilkosságot (ráadásul egy fals információ miatt) e szép amerikai ünnep, a Függetlenség napja előtti este.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink