Indulnak a gazdaságfejlesztési programok

Hírek Figyelő
Szegeden folytatódott a „Velünk a vállalkozásodért” című kis- és középvállalkozásoknak szóló, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a Kavosz Zrt. közös konferencia sorozata.

Az MIKI és a Kavosz azért indította el, a több városban elérhető konferencia sorozatot, hogy aktuális témákról, így például a mesterséges intelligenciáról, vagy az ESG rendszer indulásának hatásiról kommunikáljon a kamarai tagokkal

Hunyadi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztési főosztályának vezetője a konferencián összefoglalta a hazai gazdaság elmúlt éves teljesítményét. Mint mondta a munkaerőpiac kedvező alakulását sem a kovid járvány, sem pedig az inflációs nyomás nem kezdte ki, a foglalkoztatotti adatok folyamatos növekedést mutatnak. Hozzátette a GDP alakulására nem büszkék, de dolgoznak a növekedés gyorsulásán. Megerősítette, hogy a fogyasztás felpörgetése rendkívül fontos. A magyar adórendszer fogyasztás centrikus, a környező országokhoz képesti magas áfa cserébe alacsonyak a vállalkozási és az egyéni közterhek. Ugyanakkor a magas infláció hatására mintegy 25 százalékkal gyengül a fogyasztási kedv. Ez javarészt a jövőbe vetett bizalmatlanságból ered. A minisztérium a gazdaságszervezéssel ezt a bizalmat szeretné visszaállítani.

Hunyadi László, NGM főosztályvezető (fotó: Vémi Zoltán)

Az osztályvezető szerint idén sikerült újra beindítani a hitelezést, ahogy említette a munkaerő piac kedvezően alakul, a beruházások zajlanak és az inflációs környezet is kedvezően alakul, tehát a növekedés felpörgetéséhez több feltétel adott.

A minisztérium 2024-ben tovább folytatja az Széchenyi Kártya programot, a megújított keretfeltételekkel és támogatásokkal, amivel bőven a piaci kamatszinten alatt marad a Széchenyi Kártya költsége. A kormányzat folytatja a Baross Gábor hitelprogramot, amelyhez hozzárendelt további 250 milliárd forintot. Ezen kívül az uniós források egy része is rendelkezésre, áll, így sorra indulnak el a gazdaságfejlesztést célzó GINOP programok, ebben 450 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Nagyobb hangsúly kerül majd a digitalizációs és informatikai fejlesztésekre, ez az innovációs keret 150 milliárd forint lesz, ez a program hamarosan elérhetővé válik és ez lesz az utóbbi évek legnagyobb kamatmentes hitelprogramja.

Parragh László az MKIK elnöke a konferencián a gyorsan változó gazdasági helyzetről beszélt, illetve megerősítette, hogy a kamarának elsődleges feladata, hogy az új technológiákat a vállalkozások körében is meghonosítsa, illetve terjessze. Az elnök szerint a kamarák fő feladata a híd szerepe a piacok és a gazdasági döntéshozók között.

Kőkúti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy egyelőre nagyon nagy a gazdasági különbség a vármegyemegye és Budapest között. Éppen ezért tartották fontosnak, hogy 2019-ben újra gondolják a megye jövőképét, hiszen jó adottságú helyen fekszenek, meglehetősen versenyképesek az erőforrásaik, csakhogy valamiért nem alakult ki komolyabb ipar. Mára azonban beért a munka gyümölcse, hiszen megérkezett a városba a BYD, illetve Rheinmetall. A cégek várhatóan alapjaiban változtatják meg a vármegye gazdasági szerkezetét és adnak megfelelő munkalehetőséget a helyi vállalkozások számára.

Borítókép: illusztráció/Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink