Indulhat a húsexport a Fülöp-szigetekre

Hírek
Megkapta akkreditációját a három húsüzem.

Három magyar húsüzem egyedi akkreditációjának tanúsítványát adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek Emmanuel Piñol, a Fülöp-szigetek agrárminisztere május 23-án Budapesten. Az érintett vállalatok így hamarosan megkezdhetik termékeik exportálását a délkelet-ázsiai országba.

A Figyelo.hu értesülése szerint Magyarország egyik legnagyobb húsfeldolgozója, a kaposvári Kométa 99 Zrt., a kisvárdai baromfi-feldolgozó Master Good Kft., valamint a nyírbátori Gastor Baromfi Kft. az a három húsüzem, amely megkapta a lehetőséget a 100 milliós lakosú Fülöp-szigetekre irányuló exportra. A cégek között akadt, ahol már érdeklődők is voltak a Fülöp-szigetekről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által az idén április elején bejelentett exportlehetőség kapcsán.

Természetesen már akkor is mindegyik érintett cégnél örültek a lehetőségnek, hiszen három éve, 2014-ben jártak Magyarországon az ottani élelmiszer-biztonsági hatósági emberek, s volt, ahol mostanra már szinte el is felejtették, hogy annak idején exportengedélyért folyamodtak. Van közöttük olyan is, aki szállít a térségbe és állította: az exportárak miatt megéri a konténeres szállítás a világ másik felére is. Sőt, bármilyen hihetetlennek tűnik is, a térségbe még sertéshúst is érdemes szállítani, inkább a buddhisták által lakott területekre. A minőségi igények ugyanakkor magasak, keresik a GMO-mentes sertéshúst is. Más kérdés, hogy a három cég közül kettő baromfis, s amíg a madárinfluenza miatti zárlat érvényben van, Magyarországról nem is szállíthatunk oda baromfihúst.

Az agrárminiszterek találkozójukon megállapodtak abban, hogy szakértői csere indul a mezőgazdasági kutatás területén, különösen a rizs és a szarvasmarha tekintetében. Miután pedig a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 2010 óta folytat tárgyalásokat a Fülöp-szigeteki hatósággal – a magyar cégek igényeinek megfelelően – sertés-, baromfi-, valamint marhahús exportlehetőségéről, tovább bővülhet a húskivitel is a Fülöp-szigetekre. A jövőben ugyanis további üzemek auditálása várható – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink