Indul az ESG – komoly feladata lesz ezzel a KKV-knak is

Hírek figyelő.hu
Nyáron indul az ESG rendszer, ami elsősorban a nagyvállalatok számára jelent komolyabb jelentéstétel kötelezettséget, ám semmi kétség nem fér hozzá, hogy a beszállítóknak is foglalkozniuk kell a rendszerrel, ugyanabban a tekintetben, mint a nagyoknak.

Az MKIK-KAVOSZ Zrt. „Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni kell” című konferencia sorozatának Miskolci állomásán komoly hangsúlyt fektettek a szervezők az ESG szabály hozta kihívások kommunikációjának. Bár úgy tűnik, hogy ez a KKV-k számára nem lesz nagy kihívás, de sajnos a nagyvállalatokon keresztül (mint beszállító) a kisvállalkozás is kénytelen lesz megfelelni a követelményeknek. Tóth Róbert a KAVOSZ E-Green Zrt. vezetője előadásában kiemelte, a cég és persze a tulajdonosok szeretnék érthetővé tenni a vállalkozások számára az ESG jelentette problémaköröket.

A tanácsadás mellett fontos, hogy a cég a bankokkal is megértesse, hogy a kisvállalkozások egészen más síkon érdekeltek az ESG megvalósításában, így a finanszírozási programokban való részvételhez is egészen más kérdőívekre lesz szükség, mint a nagyvállalatok számára. Sőt Balogh Róbert szerint a mikrovállalkozások számára még egyszerűbb banki megfelelési rendszert kell kialakítani.

Tóth Róbert a KAVOSZ E-Green Zrt. vezetője / Fotó: Vajda János

Tény kérdés, hogy a következő években csak olyan vállalkozás juthat kedvezményes kamatozású kölcsönökhöz, amely képes bizonyítani, hogy a beruházása fenntartható, illetve fenntartható beruházásban vesz részt.

Az ESG-nek három alappillére van, így a társadalmi, a környezeti és a vállalatirányítási pillér. A társadalmi témában olyan megfelelési mutatók vannak, mint a vállalati munkavállalói képzés, a kiváló munkavállalók megtartásához kapcsolódó programok, illetve a fluktuáció csökkentését célzó programok kialakítása, vagy fenntartása. A környezeti pillérhez olyan témák kapcsolódnak, mint a hulladékkezelés, a CO2 kibocsátás csökkentése, az ökolábnyom hatások feltárása és csökkentése. A vállalatirányítási pillérhez tartozik a transzparencia, a jogszabályoknak való megfelelés, vagy az adózási rendszerhez való maradéktalan igazodás.

Minden pillérnél a megjelölt megfelelőség komoly adminisztrációval és esetenként a zöldátállással jár. Tóth Róbert a konferencián megerősítette, hogy az E-Green Zrt. ESG felülete készen van, amint élesedig a jogszabályi háttér és elindul az ESG, abban a pillanatban rendelkezésre áll a cég a vállalati szektor számára.

Borítókép: Tóth Róbert a KAVOSZ E-Green Zrt. vezetője / Fotó: Vajda János

Ezek is érdekelhetnek

További híreink