Indul a Humda hidrogénbusz tesztüzeme

Hírek Dombi Margit
Debrecenben kezdi meg menetrendszerű tesztüzemét a Humda hidrogénbusza – adta hírül Papp László polgármester facebook oldalán. A járművet februárban Miskolc utazóközönsége próbálhatja ki, majd a kecskemetiek, kaposváriak, zalaegerszegiek és győriek használhatják egy egy hónapig.

A 12 méter hosszú, 89 ember szállítására alkalmas tömegközlekedési jármű a Solaris Urbino 12 electric H2 névre hallgat, és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kísérleti projektjében közlekedik. A mintaprojekt Debrecenben indul. A busz egész januárban ingyenesen áll az utazóközönség rendelkezésére.

A cívisváros tömegközlekedésért felelős DKV közlése szerint a Solaris hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz miután négy hétig több útvonalon is részt vesz a forgalomban, fél év múlva újabb négy hétre visszatér Debrecenbe, hogy aztán újra visszatérjen miskolci, zalaegerszegi, kecskeméti, kaposvári és győri útvonalakra. A földrajzilag eltérő teszt útvonalak beiktatásának oka, hogy a projekt gazdái különféle környezeti- időjárási körülmények között szeretnék összegyűjteni a működési tapasztalatokat.

A Solaris járművek magyarországi vezérképviselete, a debreceni székhelyű Prim-Vol Trade Kft. Szőke Tamás cégvezető tájékoztatása szerint a mintaprojektben közlekedő járműben egy ZF AV 130 integrált elektromos motor működik. A jármű a tetején elhelyezett, összesen 1560 literes össztérfogatú kompozit hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 400-450 kilométert képes megtenni. A tartályokban összesen 36,8 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni.
A hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz folyamatos üzemanyag ellátását a Messer Hungarogáz Kft. biztosítja 12 hónapon keresztül 6 vidéki helyszínen. A hidrogén töltést traileres hidrogén-töltőegységgel végzik. Ennek a technikai megoldásnak Boher Zsolt szerint nagy előnye a gyors és egyszerű üzembe helyezés és telepíthetőség. Az ügyvezető keözölte, ez azért lényegi elem, mert a töltőegységet hónapról hónapra új helyszínen kell bevetni.
Mészáros Virág a HUMDA vezérigazgatója a szemléletformálást, adatgyűjtést, valamint a jelen projekt és a Zöld Busz Program üzemeltetési adatainak összevetésén nyugvó elemzés elkészítését nevezte meg a jelenlegi mintaprojekt céljaként. – A kapott adatokkal felvértezve tudjuk segíteni a tiszta járművek és a hidrogén technológia iránt érdeklődőket beszerzési döntések meghozásában, a környezetileg, technológiailag és gazdaságilag együttesen értelmezhető megoldások létrehozásában. Mindegyik helyszínen egy szakmai és pályaorientációs napot is rendezünk majd a roadshow ideje alatt – közölte.

Borítókép: illusztráció/Fotó: HUMDA

Ezek is érdekelhetnek

További híreink