Indul a forint reményfutama

Hírek Tóth Balázs
Nem látványos, de mégis látható erősödéssel kezdte a hetet a forint. A devizapiacok figyelme a nemzetközi tényezők felé fordulhat ezekben a napokban-hetekben, ami reményt kínál a forintnak, hogy mégis az erősödés irányába törjön ki az év hátralévő részében – olvasható a vg.hu hétfői elemzésében.

Másképpen indult ez a hét, mint az előző, amikor a felkapaszkodó forintot durván visszalökték a német lapok hírei a magyar EU-pénzekről. Most megint a dollárra figyelnek a devizapiacok, és a az amerikai fizetőeszköz gyengélkedése ismét rohamra bátoríthatja a forintot. Nem tudni, további forintsokkal jár-e, ha a már kiszivárgott bizottsági javaslatot a héten hivatalosan is bejelentik – járhat azzal –, és egyéb kockázati tényezők is nehezítik a forint dolgát. Ha azonban jól alakulnak a dolgok, és a hazai deviza piacán is a dollár mozgása lesz a meghatározó, van esély az erősödésre. Óvatosra vagy lendületesre, ezt még nem lehet megjósolni.

A hét első kereskedési napjának korai óráira az előbbi volt a jellemző. Miközben határozottan gyengült az euró ellenében a dollár – 1,035-ről 1,045-re, péntekhez képest fél százalékot haladva –, a forint alig valamicskét erősödött péntekhez képest az euróval szemben, 407,5 környékéről 407 alá. Aztán még innen is kicsit visszaesett, 408,3 környékére. A dollár gyengesége egyéb fontos hírek híján az euró ellenében is erősíteni szokta a forintot. Jelenleg a dollár azért gyengül, mert nemsokára elérkezünk a Federal Reserve és az Európai Központi Bank (EKB) december közepi ülése előtti időszakhoz. A jövő héten adat- és nyilatkozatdömping várható, és a várakozások szerint az amerikai jegybank lassítja a kamatemeléseit, miközben az EKB megőrzi szigorú iránymutatását. A dollár gyengesége rendszerint segíti is a közép-európai devizák árfolyamának alakulását, de a háború, az energiaválság és az év végi uniós csúcsot megelőző felfokozott politikai viták közepette rengeteg a kockázati tényező a devizapiacon. Hétfőn délután a jegybank honlapja szerint 1 euró 408, 30 forintot ért, egy dollárért 390,83 forintot kellett adni.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink