Indul a dinnyeszezon – jó lehet az idei termés

Hírek vg.hu
Néhány nap múlva megkezdődik az igazi dinnyeszezon, a terület növekedett, és a kedvező időjárás a termés jó minőségét ígéri. Dinnyeháborútól mentes szezonban bíznak a termelők – írja a Világgazdaság.

Részben a jó időjárás, részben pedig a termelők által végrehajtott fejlesztések révén idén előbb kezdődik a dinnyeszezon – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tájékoztatón Csizmadi Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke. Mint mondta, a dinnyetermelés rendkívül érzékeny ágazat, egy dömpingáras akció tönkreteheti, ez ellen pedig jó piacszervezéssel és a megkezdett fejlesztésekkel lehet védekezni. A NAK a fejlesztésekben segített, a vetőmagtermesztőkkel közösen tanulmányutakat szerveztek a termelőknek.

Idén semmi extremitás nem volt az időjárásban, ezért nagyon jó termés várható” – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. A termőterület növekedése az elmúlt két évben jellemző, a szakmai érdekképviseletek és az agrárkamara fellépésének köszönhetően pedig javult a kapcsolat az áruházláncokkal. Ugyan tavalyelőtt és tavaly is volt egy-egy olyan kiskereskedelmi lánc, amelyik – a termelők megítélése szerint – indokolatlanul akciózott, és előfordult, hogy a Nébih segítségét kérték, de ezeket a problémákat meg tudták beszélni velük.

A Syngenta is arról írt közleményében, hogy a kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A növényvédőszer- és vetőmagpiacon is jelentős cég adatai szerint a terület növekedésének köszönhetően idén emelkedik a betakarítható mennyiség is: várhatóan 140-160 ezer tonna görögdinnyét és 10-12 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a nyári időszakban a hazai termelők.

Lacházi Pál, a Syngenta dinnyefélék specialistája szerint az átlagos éves dinnyefogyasztás fejenként 10 kiló körül alakul Magyarországon.

A belföldi fogyasztáson túl, amely nagyságrendileg 100-110 ezer tonna, körülbelül 40-50 ezer tonna juthat exportra, amelynek legnagyobb része a lengyel, német, cseh és szlovák piacra kerül.

Az export kiemelten fontos számunkra, mivel teljes mértékben ki tudjuk szolgálni a belföldi piacot kiváló minőségű hazai áruval. A növekvő exportkapcsolatok révén arra lehet számítani, hogy lesz hova értékesíteni a magyar dinnye jelentős részét – véli.

Ahogyan más kultúráknál, a megszokottnál melegebb tavaszi időjárás a dinnye fejlődését is felgyorsította, és az április közepi hideghullám sem okozott nagy gondot. A legkorábbi fóliasátras ültetésekből már június elejétől elérhető kisebb mennyiségben a hazai dinnye a boltokban és a piacokon. Június második felétől pedig tovább bővül a kínálat, köszönhetően a korai alagutas termesztésnek. Először a déli országrészből – Békésből és Baranyából –, majd ezt követően Tolna és Fejér vármegyéből, valamint a hevesi és szabolcsi térségekből kerül a dinnye a fogyasztókhoz, és ha az időjárás is kedvező, szeptember közepéig-végéig biztosan fogyaszthatunk a hazai dinnyéből.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink