Indul a digitális vakcinaigazolvány

Hírek Figyelo.hu

Az Európai Unió július 1-től digitális Covid-igazolványt vezet be, melynek használata lehetővé teszi, hogy tulajdonosa karantén- és tesztkötelezettség nélkül korlátlanul utazhasson az EU területén.

Az új, digitális okmányok igénylésére azok jogosultak, akik már megkapták a védőoltást, negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek, illetve akik már felgyógyultak a COVID-19 fertőzésből. Ez utóbbi esetben az első pozitív teszteredményt követő 180 napon belül érvényes az igazolvány. Az iratot az Európai Unió tagállamai igénylés esetén díjmentesen állítják ki, továbbá

a 27 tagországon felül Liechtenstein, Izland, Norvégia és Svájc is elfogadja.

Az okostelefonon vagy táblagépen tárolható igazolványt a nemzeti hatóságok döntése szerinti intézmények állíthatják ki – igény szerint akár papíralapon is, ugyanúgy QR-kóddal ellátva. Az utasok igazolásán található QR-kód ellenőrzését a becsekkolás előtt a földi kiszolgáló társaságok, majd a határellenőrző tisztek végzik a személyes adatok feldolgozása vagy tárolása nélkül.

A digitális EU COVID-igazolvány önmagában nem minősül úti okmánynak, és nem helyettesíti az egyéb úti okmányokat, így az utazásnál érvényes személyi igazolvány vagy útlevél felmutatása továbbra is elengedhetetlen. A digitális COVID-19 igazolványról további, részletes információk az Európai Tanács vonatkozó oldalán elérhetők.

Akik Európai Unión belüli utazást terveznek, a Magyarországon már május óta elérhető EESZT mobilalkalmazáson keresztül tölthetik le digitális COVID-igazolványukat.

A mobil applikáció EU kompatibilis változatának elérhetőségét az eeszt.gov.hu weboldalon teszik majd közzé. Az applikáció kizárólag ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható. Annak frissítéséig az alábbi oldalon tölthető le az igazolvány PDF formátumban. Papíralapon az EESZT Lakossági portáljára belépve lehet kinyomtatni az igazolást, valamint a Kormányablaknál is igényelhető a dokumentum.

Az EU digitális COVID-19 igazolványának bevezetése, és az európai légiközlekedés újabb nagy mérföldkövének megünneplése alkalmából a Wizz Air a mai napon 20 százalékos kedvezményt kínál az Európai Unión belüli járatok jegyáraira. Az akció a 2021. október 31-ig felszálló járatokra vonatkozik – áll a cég közleményében.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink