Impotens a brit elhárítás

Hírek
Ha terrorelhárításban nem is, de jelentések készítésében annál ügyesebbek az angolok: egy most készült beszámoló szerint a brit elhárítás (MI5) nem mérte fel időben a manchesteri merénylő veszélyességét.

Mint ismert, tavaly május huszonkettedikén, a huszonkét éves Salman Abedi öngyilkos merényletet követett el az angliai iparváros egyik rendezvénycsarnokában, ahol Ariana Grande amerikai énekesnő tartott koncertet. Abedi a rendezvény végén, a kivonuló tömegben robbantotta fel magát, megölve ezzel huszonkét embert, s több százat megsebesített.

A jelentés szerint az MI5 úgy döntött, hogy nem figyeli Salman Abedit, mert nem tartotta elég veszélyesnek – idézi az MTI a londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottságának csütörtökön ismertetett vizsgálati jelentésé. Az MI5 figyelmen kívül hagyta a gyanús jeleket, impotensen működött, rosszul végezte a feladatát.

Ha egy árufeltöltő rossz helyre pakolja a konzerveket, abba nem hal bele senki. Ha egy fodrász rossz ollót használ, abba nem sérülnek meg több százan. Ha a brit elhárítás hibázik, ott bizony bajok vannak.

Abedi Líbiába utazott a merénylet előtt, az afrikai országban sajátította el a robbanószerkezetek elkészítésének folyamatait. Mivel nem figyelték a hatóságok, ezért szabadon mozoghatott, szabadon térhetett vissza a szigetországba.

Pedig az MI5-nek elvileg voltak értesülései és információi, hogy Abedit figyelni kéne. De nem tették. Hibájuk több ember életébe került.  Az MI5 a jelenlegi Európa tökéletes lenyomata: az információk és az erőforrások meglennének, de gyenge, nem tud erőt felmutatni, nem tudja megakadályozni a pusztítást.

De azért jelentéskészítésben nem vallottak szégyent a britek. A több oldalas dokumentum megállapításai olyan szinten mozognak, mint megtalálni a kanálon a mélyedést.

Borítókép: MTI/EPA/Andy Rain

Ezek is érdekelhetnek

További híreink