Íme a Big Bus bűnlajstroma

Hírek
Nem kellett hozzá egy hét, és az összes csontváz kiesett a Big Bus szekrényéből. Pár nap leforgása alatt kiderült, hogy szinte nincs is olyan dolog a cégnél, ami ne szabálytalanul, vagy rosszul működne. Annyi bibi van a Big Bus körül, hogy alig lehet mindet megjegyezni. De melyek is ezek a problémák? Megpróbáltuk átláthatóan összeszedni.

Még múlt héten derült ki, hogy a turisztikai multi kerüli az adófizetést, meglopva ezzel Magyarországot. Hiába utaztatják naponta turisták tömegeit, papíron nagyon veszteségesek, a cég mérlege szerint öt év alatt már közel másfél milliárdot buktak ezen az üzleten. Ez egyértelműen trükkös keresztbeszámlázásra utal, amit a vállalatból kiszivárgó információk is megerősítenek. Az ügyeskedésnek köszönhetően a pénz külföldi számlákra kerül, a Budapestieket meglopva ezzel.

Szabálytalan számlák

Egy, a cég által kiállított bizonylat tanúsága szerint, bár euróban kérték el az budapesti körutazásra jogosító jegy árát, a bizonylatra mégis forintban írták fel az ellenérték összegét. Ez azért szabálytalan, mert a bizonylaton szerepelnie kell az árnak euróban is, vagy a valutaátváltás mértékét kell feltüntetni rajta.

Balesetveszélyes buszok

A kiszivárgott információk szerint a Big Bus nap mint nap balesetveszélyes buszokkal szállítja a turistákat. Egy neve elhallgatását kérő, a cégnél dolgozó buszsofőr beszélt arról a TV2 hírműsorának, hogy kopott, barázdátlan gumiabroncsokkal közlekednek a Big Bus járatai Budapesten. “Amennyiben a gumiabroncsok állapota olyan, nem vehet részt a közlekedésben – a járművezető -, az üzembentartó pedig köteles ezt megakadályozni, hogyha valaki ilyen gumiabroncsokkal akar a közlekedésben részt venni” – mondta egy közlekedési jogász a Tényeknek. A sofőrök viszont nem mernek szólni, mert félnek a főnökeiktől.

Pénzmosás

A nemrég az Origo birtokába jutott dokumentumok arra utalnak, hogy a cégnél nagyban csinálják a pénzmosást. A kiszivárogtatott iratok, pénzügyi bűnszervezet jellegzetességeit mutatják. Trükkjeikkel milliárdos bevételeket voltak képesek eltüntetni. A cégbírósághoz benyújtott mérlegek alapján, horribilis, másfél milliárdos veszteséget sikerült elkönyvelniük. A Big Bus mégis ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarországon maradjon, pontosan azért, hogy tovább zabrálhassanak – írta a portál.

A turisták is elégedetlenek velük

Ha tudták volna, hogy életveszélyes a Big Bus járművein utazni, valószínűleg nem a szolgáltatás egyéb csapnivaló részeire panaszkodtak volna a turisták, de tény, hogy a vállalat ezekben is elég harmatos teljesítményt nyújt. A Tripadvisoron ugyanis turisták tömegei fakadtak ki a Big Bus-ra. Volt aki azt állította, hogy a vállalat tönkretette a vakációját.

A panaszok között szerepelt, hogy a menetrend nem sokat ér, a buszvezető telefonál, a fülhallgatón szóló utastájékoztatás pedig pocsék. Többen azt kifogásolták, hogy a csábító útvonal miatt aznap vásárolt jegyükkel szinte semmire sem mentek, mert csak a buszon derült ki, hogy nemzeti ünnep vagy sportesemény miatt több utat is lezártak, ezért a Big Bus csak rövidített útvonalon járt.

Lopott buszok?

Szintén az Origohoz eljuttatott dokumentumok bizonyítják, hogy a Big Bus hamis, törvénysértő módon megvariált alvázszámokkal futtatja a botrányos városnéző turistabuszokat Budapesten. Ezek a bizonytalan eredet miatt akár lopottak is lehetnek.

Borítófotó: Egy nyitott karosszériájú Volkswagen típusú személyautó halad el a Big Bus Tours Budapest hop on hop off rendszerben közlekedő városnéző turistákat szállító autóbusza mellett. A háttérben a Sziget Eye elnevezésű óriáskerék az Erzsébet téren. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink