Így vitázott Matolcsy és Varga

Hírek Magyar Nemzet
Nem volt mentes az üzengetésektől Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök vitája a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol többek között a magas infláció háttere és hatása volt a fő téma. jelezte, a hiány tartása érdekében a kormány mérlegeli a bankadó kiterjesztését, sőt, akár folyamatban lévő beruházásokat is felfüggeszthet.

Idén már a 61. alkalommal rendezik meg a közgazdász-vándorgyűlést, amelynek ezúttal, immár összesen tizedszer, Eger adott otthont. Az esemény – amelyet a Világgazdaság élőben közvetít – egyből igazi nagyágyúkkal vette kezdetét: Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György jegybankelnök és Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök folytatott kerekasztal-beszélgetést.

A jegybankelnök azzal kezdte, hogy a következő magyar kormányok soha ne ismételjék meg azt az inflációs kalandot, amit átéltünk, szerinte nem az infláció vagy növekedés között kell választani, mert az infláció megeszi a növekedést.

2020 őszén már a magyar jegybank jelezte, hogy ez egy inflációs évtized lehet, mert a 70-es évek visszatért, szerinte a kormány másfél évvel később kezdte a pénzromlás elleni küzdelmet, mint a jegybank. Teljes versenyképességi fordulatra van szükség – hangsúlyozta Matolcsy György, hozzátéve, hogy minél kisebb a versenyképesség, annál nagyobbat üt az infláció, például az élelmiszeripar versenyképessége az utolsó előtti helyen van Bulgária után.

Az energiaárak ugrása tolta meg az euróövezet inflációját – vette át a szót Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a jegybank korábbi vezetője. Hozzátette, hogy az Egyesült Államokban is az energiaárak növekedése rúgta be az inflációt, de ott más tényezők is szerepet játszottak. Ám hiába csökken az infláció az energiaárak normalizálódásával, az inflációs tényezők feltolták a maginflációt.

A magyar gazdaság szerkezet változásában vannak dicsérendő elemek. De van egy nagyon energiaigényes gazdasági szerkezet, ami lehúzza a folyó fizetési mérleget, rossz esetben kilenc százalékát teszi ki az energiahiányunk, a magyar gazdaság emiatt nagyon energia- és importfüggő. A magyar adósbesorolás Bod Péter Ákos szerint nem túl jó, nem vagyunk messze a bóvlitól és a külső kitettség miatt úgy látja, nem is állunk vissza a korábbi növekedési pályára.

Varga Mihály pénzügyminiszter egyetért azzal, hogy a legfontosabb probléma az infláció, ebben együtt is működik a kormány és jegybank, ám ez nem azt jelenti, hogy mindenben egyetértenek.

Varga Mihály szerint ha túl magas az infláció, az a növekedést lefékezi, és ha nincs növekedés, akkor veszélybe kerülnek a munkahelyek. Mellékszálként megjegyezte, van moderált infláció is, mint például Japánban, ez, ha jegybank támogatni akarja a növekedést, idehaza is hasznos lehet.

További részletek a Világgazdaság oldalán olvashatók

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök (Fotó: MNB/PM/Mudra László)

További híreink