Így védik a világ egyik legfontosabb emberét – Hszi Csin-ping kínai Rolls-Royce-szal érkezik

Hírek vg.hu
Szerdán Magyarországra érkezik a kínai elnök, ezzel párhuzamosan pedig a legmagasabb biztonsági protokoll lép életbe. Hszi Csin-pinget és delegációját ősi kínai őrezred védi majd, a kínai vezető autójának pedig nincs párja a világon.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, szerdán Magyarországra látogat a világ egyik leghatalmasabb embere, a kínai elnök.

Hszi Csin-ping kínai elnök már többször találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a 2012. november 15-i hivatalba lépése óta, legutóbb 2023 októberében Pekingben. Azonban Kína vezetőjeként még sose járt Magyarországon.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy még 2009 októberében, mint a Kínai Népköztársaság alelnöke négynapos hivatalos látogatásra utazott Budapestre. Akkor fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök is, ráadásul a felek tizenöt kétoldalú egyezményt is aláírtak.

Kik kísérik el a kínai elnököt Magyarországra?

A mostani vizit jelentősége azonban jóval nagyobb, hiszen egyfelől Hszi Csin-ping immáron a kínai állam első embereként érkezik, Kína pedig az elmúlt 15 évben a világ egyik legerősebb országává nőtte ki magát. Ennek megfelelően pedig olyan betonbiztos védelem kíséri – Magyarországra is – a kínai elnököt, amilyenben legutóbb Ferenc pápának volt része. Nem megerősített sajtóhírek szerint a kínai delegáció több száz főből áll majd, köztük

  • Wang Yi külügyminiszter,
  • Lan Foan pénzügyminiszter,
  • Wang Wentao kereskedelmi miniszter,
  • illetve Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke
  • és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

Várható, hogy Hszi Csin-pinget felesége, Peng Li-jüan is elkíséri, már csak azért is, mert a kínai elnök európai körútjának párizsi állomásán is jelen van és hivatalos programot is visz. Látható tehát, hogy a legfontosabb kínai vezetőket fogadja Magyarország, így értelemszerűen a legmagasabb biztonsági protokoll lesz érvényben. Azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatából lehet tudni, hogy tizenhat megállapodást már biztosan alá fognak írni a felek, két másikról pedig még egyeztetés zajik.

Milyen lezárások lesznek érvényben a kínai elnök látogatásakor?

Egyelőre keveset tudni arról, pontosan milyen útvonalon halad majd a kínai delegáció a magyarországi látogatása során, de ezeket kedden legkésőbb be fogják jelenteni az illetékes szervek, így mindenekelőtt a rendőrség és a Budapest Közlekedési Központ. Már csak a párizsi példa is azt mutatja, hogy kiterjedt lezárásokra kell készülni: a francia fővárosban a 6-os metró több állomáson sem áll meg, Orlynban (itt landolt az elnöki különgép) és Párizsban pedig egymást érik a rendőrség hatósági zárásai, amelyek már vasárnaptól életbe léptek és egészen kedd délig hatályosak.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: GettyImages

Ezek is érdekelhetnek

További híreink