Így változik az életünk július 1-től

Hírek vg.hu
A mindennapjainkat érintő több változás lépett életbe július elsejétől. Ezek közül is kiemelkedik a történelmi jelentőségű, féléves magyar uniós elnökség, miközben elstartolt az Otthonfelújítási program, lehetővé válik az önellenőrzés is az eáfa-rendszer keretein belül, módosult a KRESZ, illetve a nyugellátás, lejárt a palackforgalmazóknak adott haladék a kötelező visszaváltási rendszert illetően, továbbá megszűnt a kötelező akciózás és drágít a posta. A változásokat a Világgazdaság gyűjtötte össze.

Magyar elnökség: eldördült a startpisztoly – jöhet az aprólékos munka

Hétfőn indul a féléves soros magyar elnökség, amelynek hét fő prioritása között található egy új európai versenyképességi megállapodás megkötése és az Európai Unió bővítési folyamatának az előmozdítása Nyugat-Balkán irányába. A hazai adminisztráció feladata az, hogy a fontosabb ügyekben „tisztességes közvetítő” legyen, ami jókora kihívás tekintettel a jelenlegi feszültségekkel teli helyzetre.

A hat hónap alatt mintegy 1500 munkacsoporti ülést tervez hazánk, Magyarországon pedig mintegy 230 eseményt fognak megrendezni, amelyek között lesz 16 informális tanácsülés is.

Az európai politikai közösség csúcstalálkozóját novemberben Budapesten tartják, Brüsszelben és Luxemburgban 37 formális tanácsüléssel számolnak.

Otthonfelújítási program: még több ingyen pénzhez lehet jutni

Akár 300 ezer forinttal több vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a július 1-jén startoló otthonfelújítási program keretében azok, akik nem a minimálisan kötelező 30, hanem 40 százalékot elérő energiamegtakarítást érnek el felújított otthonukban.

Az elvárás egyértelmű: a kamatmentes kölcsönért és a vissza nem térítendő támogatásért cserébe legalább 30 százalékos, hiteles tanúsítvánnyal alátámasztott energiamegtakarítást kell elérni.

Az Otthonfelújítási program keretében megpályázható támogatás

  • hőszigetelésre,
  • nyílászárók cseréjére,
  • használati melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésére,
  • melegvizes puffertartály létesítésére,
  • valamint a korszerűsítés kapcsán felmerülő helyreállítási, javítási munkákra fordítható.

Érdemes szem előtt tartani, hogy 40 százalékos megtakarítás esetén 300 ezer forinttal nő a vissza nem térítendő rész, ami régiónként, és a pályázó háztartás jövedelmi helyzetétől függően alapból 2,5–3,5 millió forint között mozog.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink