Így tegyünk különbséget civil és civil között

Hírek
Újra terítéken a civil törvény, alkotmányjogi panasszal fordult ugyanis 23 civil szervezet az Alkotmánybírósághoz a civileket szerintük megbélyegző törvény miatt. A szervezetek keddi közleményében az áll, a közös beadványt a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság jogászai szerkesztették. 

A civilek jogilag aggályosnak és társadalmilag károsnak tartják a törvényt, hozzátéve, az kizárólag arra alkalmas, hogy a szervezetek hitelességét és az irántuk megnyilvánuló közbizalmat aláássa. Mindez pedig sérti a civilek Alaptörvényben biztosított jó hírnévhez, a magánszféra tiszteletben tartásához fűződő jogát, valamint sérti a szabad véleménynyilvánítási és egyesülési szabadságot – írták.

Csak két rövid gondolat ezzel kapcsolatban:

1: Ha a civilek szerint az aláássa a jó hírnevüket, hogy az emberek figyelmét valaki felhívja arra, hogy komoly támogatásokat kapnak külföldről, akkor nem lehetnek túl jó véleménnyel sajátmagukról. Ebben az esetben az a megoldás, hogy nem fogadják el a külföldi támogatásokat. Ha viszont úgy gondolják, hogy ez rendben van, akkor hagyják meg mindenki másnak is, hogy ezt ugyanígy eldöntse.

2: Ha már itt tartunk, az tényleg elég káros, hogy Magyarországon a civilséget ezek a szervezetek akarják kizárólag képviselni. Én magam jobb szeretem őket NGO-knak (nem kormányzati szervezeteknek) hívni. A civil szó legyen ennél egy kicsit tágabb fogalom, hagyjuk meg azoknak is, akik a polgári foglalkozásuk mellett hajlandóak időt és energiát áldozni valamilyen közösségi érdekképviseletre. Mert azt látni kell, hogy a TASZ-ban vagy a Helsinki Bizottságban nem egészen ez van. Ott szakemberek dolgoznak, ez a foglalkozásuk. Míg egyes civil szervezetek csak akkor foglalkoznak közvetlenül pártpolitikával amikor az tényleg érinti az érdekeiket, addig ezek az NGO-k arra jöttek létre, hogy nap mint nap befolyásolják a politikai folyamatokat, mégha ezt jogi úton teszik is. Meg persze nem csak jogi úton. És ha ez így van, nem meglepő, hogy vannak olyan külföldi pénzemberek, akiknek érdekében áll támogatni őket. Ezzel mellesleg nem minősíteni kívántam ezeket a szervezeteket, azt is elfogadom, hogy hisznek abban amit csinálnak, csak gondoltam jó, ha látjuk a különbséget. Amennyiben valaki nagyon belém akar kötni a fogalomhasználat terén, akkor nyugodtan nézzen utána egy amerikai kutató, bizonyos James McGann munkáinak, aki egyébként a Soros-alapítványnál is dolgozott. Ezekre az NGO-kra a Global Go To Think Tanks nevet viselő jelentéseiben rendszeresen az "Agytröszt" szót alkalmazza. Szóval ezeket a szakembereket ne soroljuk feltétlenül ugyanabba a kategóriába, mint egy horgász, erdőkerülő, vagy motorosklub tagjait.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink