Így számíthatsz a Jobbikra

Hírek
A Jobbik a választást követően az út szélén hagyja azokat, akik éveken keresztül teljes mellbedobással szolgálták ki a pártot. Az egyik áldozat az Iránytű Intézet, melynek megszűnését követően több ott dolgozó kilátástalannak látja a helyzetét. A létbizonytalanságba taszított munkatársak egyik napról a másikra állás nélkül maradtak.  

Áll a bál a Jobbikon belül április nyolcadikát követően. A Magyar Idők a napokban számolt be arról, hogy a választási kudarcért főként Vona Gábor elnököt és Szabó Gábor pártigazgatót, az Országos Választmány elnökét tették felelőssé a pártban, ami mára odáig fajult, hogy többen szankciókkal lépnének fel Szabóval szemben. Mint írták, a Jobbik csődközeli helyzetben van, a spórolást pedig annak az Iránytű Intézetnek a megszüntetésével kezdik, amelybe a frakció az elmúlt években rendszeresen több tízmillió forintot pumpált különböző jogcímen.

Az Iránytű Intézet tulajdonos-ügyvezetője Forrai Richárd, aki korábban a Jobbik frakcióigazgatója, nem sokkal ezelőttig pedig Vona Gábor személyes tanácsadója volt – írta a Magyar Idők. Forrai akkor szorult háttérbe a lap szerint, amikor a Jobbik Radnai Lászlót bízta meg a kampány vezetésével és a párt kommunikációjával. Utóbbi szerződését ráadásul meg is hosszabbították.

A Figyelő információ szerint az Iránytű Intézet munkatársait meglepte a bejelentés, miszerint a Jobbik nem számít rájuk a jövőben. A kampány során ugyanis ez az elemzőcég szolgálta ki szinte teljes mértékben a pártot, a Magyar Nemzetben publikált kutatások mellett rendszeresen készítettek méréseket a Jobbiknak is. A cég szakemberei pedig részt vettek Vona Gábor bizalmas megbeszélésein, a Jobbik kampányában is oroszlánrészt vállaltak. Jól jelzi, hogy milyen szoros volt a kapcsolat az Iránytű és a Jobbik között, hogy az elemzőcég a Jobbikhoz hasonlóan szintén a Bécsi út 49. alatt található irodaházban székelt.

Éppen ezért rendkívül meglepő, hogy a Jobbik ilyen könnyen felszámolja az Iránytű Intézetet, melynek munkatársai egyik napról a másikra teljes létbizonytalanságba kerültek. Információink szerint van olyan is, aki már a külföldre történő kivándorláson gondolkodik.

Az Iránytű Intézetnek Forrai Richárd mellett négy állandó munkatársa volt. Az egyikük Kálló-Sikos Ágnes, akinek a férje a Jobbik egyik középvezetője, valamint a Jobbik IT alelnöke, Kálló Gergely. Kálló jó kapcsolatot ápol a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, a fociultrák körében is ismert figurának számít, és nem áll tőle távol a szkinhed szubkultúra sem. Az elemzőcég legtöbbet szereplő arca Ember Zoltán Levente, aki terület- és településfejlesztő geográfusként végzett az ELTE-n. Ő volt, aki részt vett az Iránytű részéről Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi kampányában. Szintén kutatásokkal foglalkozott a cégnél Kovács János, aki 2010-ben szerzett diplomát a Pécsi Tudományegyetem politológia szakán. A közgazdász végzettségű Molnár Balázs pedig kevesebbet szerepelt a nyilvánosság előtt, ő a gazdaságpolitikai vonalat vitte a Jobbik háttérintézményén belül.

Borítófotó: Szabó Gábor, az országos választmány elnöke a Jobbik 16. országos kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2017. június 10-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink