Így segíti a Fed az amerikai titkosszolgálatokat

Hírek
Az amerikai jegybank, a Federal Reserve sok más központi bank eszközeit - például aranytartalékuk egy részét - is tárolja. Az amerikai titkosszolgálat ki is használja ezt a lehetőséget - írja a Reuters. 

Az amerikai pénzügyi tárca magasrangú vezetői és más kormányhivatalok alkalmazottai évi néhány alkalommal megvizsgálják ezeket – az amúgy bizalmas – számlákat. Kitüntetett figyelemmel nézik át a külpolitikai szempontból kényes adatokat, így például az orosz, a kínai, az iraki, a török, a jemeni és líbiai számlákat – erősítette meg a hírügynökségnek a Fed és a pénzügyi tárca több mint egy tucat tisztségviselője.

Az így szerzett információkat az amerikai adminisztráció a gazdasági szankciók, a terrorizmus elleni harc és a pénzmosás ellen használják fel – állítják az érintettek.

A New York-i Fednél körülbelül 250 külföldi bank és kormány tart 3,3 ezer milliárd dollár értékű eszközt. Ez nagyjából a világ teljes dollártartalékának a fele. A New York-i Fed “biztos és bizalmas” szolgáltatást ígér. Hasonló szolgáltatást kínál a Bank for International Settlements és a világ néhány másik nagy jegybankja, de persze kereskedelmi bankok is. Az ügyfeleknek általában többüknél is van számlája. Viszont egyedül a Fed kínál közvetlen hozzáférést az amerikai államkötvények piacához és a világ vezető tartalékdevizájához, a dollárhoz.

A Reuters által megkérdezett érintettek szerint az elmúlt tizenöt évben hét olyan eset volt, amikor számlák vagy számlák közötti mozgások vizsgálatát követően valamilyen válaszintézkedést hajtott végre az Egyesült Államok. Ilyen volt például az is, amikor a Krím-félsziget orosz invázióját követően Washington büntetőintézkedésekkel sújtotta Moszkvát. Nem sokkal ezt követően a New York-i Fednél őrzött külföldi eszközök értéke 115 milliárd dollárral csökkent. Az amerikai hatóságok meg is erősítették: az orosz központi bank kivonta onnan eszközeit. Aztán két hét múlva – némi meglepetésre – vissza is tette azokat. A Reutersnek nyilatkozó források szerint azóta szorosabban nézik az oroszok Fed számláin végrehajtott műveleteket. Az orosz jegybank és a washingtoni orosz nagykövetség nem reagált érdemben a hírügynökség megkeresésére.

A Fed elismerte a számlavizsgálatok tényét, de konkrét ügyeket nem volt hajlandó kommentálni.

A New York-i Fed és a pénzügyi tárca közötti szerződés felhatalmazza az amerikai hatóságokat arra, hogy “szükség esetén” hozzáférjenek a Fednél vezetett számlákhoz. “A szükség esetén” helyzetet azonban semmilyen jogszabály vagy szerződés nem definiálja.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink