Így növelhető a libidó néhány egyszerű módszerrel

Hírek Szponzorált tartalom
Bárki bármit mond, a testi kontaktus, az intimitás igenis fontos egy kapcsolatban – még akkor is, ha már sok-sok éve vagyunk együtt a partnerünkkel. A romantika fenntartása azonban hosszú távon közel sem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnhet. A mindennapi rutin, a stresszes életvitel, a libidó hiánya és számtalan egyéb tényező vezethet oda, hogy már nem is emlékszünk, mikor bújtunk utoljára össze a kedvesünkkel.

Tény, hogy nem tudjuk az összes akadályozó elemet egyetlen okos praktikával elhárítani. A libidó azonban olyan dolog, amin igenis nagyot lendíthetünk néhány egészen egyszerű módszerrel.

Libidó: mi a normális?

Rögtön azzal szeretnénk kezdeni, hogy nem létezik olyan, hogy normális mértékű szexuális vágy. Ennek a szintje emberenként változik, rengeteg minden van rá hatással és egészen másként alakulhat egy személy esetén akár hetente vagy havonta.

Lehet például, hogy valaki teljesen megelégszik kéthavonta egy együttléttel, míg valaki a napi egyre esküszik ahhoz, hogy kellemesen, elégedetten érezze magát. Szögezzük le: mindkettő ugyanúgy normális. De az is lehet, hogy valaki élete egyik időszakában akár napi 2-3 alkalommal is kívánja a szexet, majd eltelik pár hónap, ami után hónapokig elvan nélküle. Az emberi test folyamatosan változik, ezt ne felejtsük el!

Mi okozza a hiányát?

Mielőtt jobban belemerülnénk abba, hogy pontosan mit kell tennünk ahhoz, hogy a tűz újra visszatérjen a kapcsolatunkba – legalábbis testi szempontból –, nézzük, mi minden vezethet oda, hogy eltűnjön belőle.

Sokaknál rossz hatással van a nemi vágyra a idegesség a teljesítményükkel kapcsolatban – ez oda vezethet, hogy az illető inkább nem szembesül a problémával, kerüli az együttléteket. Igen gyakori az egész egyszerű fáradtság, ez kifejezetten lelombozó lehet a feleknek, csak úgy, mint az idő vagy a privát szféra hiánya. Ide sorolhatjuk még azt is, ha a partnerek nem kompatibilisek szexuálisan vagy ha az egyikük más léptékben vágyik az intimitásra. De még az is hatással lehet a libidóra, ha valaki túl sok vagy túl kevés testmozgást végez.

Ahogyan fentebb már említettük, a páros tagjai idővel kevesebb vágyat érezhetnek a szex után – ez évek, évtizedek elteltével teljesen normális jelenség. Pláne, hogy a kor előrehaladtával is megindul ez a folyamat. Szintén szót ejtettünk már a stresszről: ha túl sok éri az embert napi szinten, akkor a nemi vágy csökkenhet. Ha pedig valamilyen mentális problémával küzdünk – például depresszióval –, az is jelentősen kihathat a vágyunkra.

Praktikák a lidibó növelésére

Ha szeretnénk egy kicsit növelni a nemi vágyunkat – például azért, mert a partnerünk örülne neki –, akkor először is nem árt beazonosítani a libidócsökkenés okát. Ebből kiindulva egyszerűbben megtalálhatjuk a számunkra ideális megoldást – az viszont biztos, hogy a különböző potencianövelő tabletták a férfiak számára szinte minden helyzetre megoldást jelentenek. Nézzük, melyek a legegyszerűbb, általános praktikák!

Afrodiziákumok

Mint ismert, egyes élelmiszerek megdobhatják az ember nemi vágy-szintjét. Sokszor láthatjuk például, hogy filmekben és sorozatokban az osztrigának tulajdonítanak ilyen hatást, de nem kell ennyire messzire mennünk. Egyes gyümölcsök, nassolinvalók, sőt még néhány gyógynövény is képes lehet ugyanerre. Vérbőség-fokozó hatása miatt itt említhetjük a fügét, a banánt és az avokádót is. De a csokoládéban található egyes kemikáliák – például a szerotonin – is hasonlóan működik az emberi szervezetben. Ha egy romantikus vacsorára készülünk, akkor érdemes lehet bazsalikommal fűszerezni, ami stimulálja az érzékeket, míg a fokhagyma a véráramlást segíti elő allicintartalmának köszönhetően.

Önbizalom

Ha valaki nem elégedett önmagával, akkor nem tartja magát kívánatosnak: ez egyértelmű. Azaz, ha valaki önbizalomhiánnyal szenved, jó eséllyel alacsony a libidója. Ezen úgy lehet segíteni, hogy megkeressük az önmagunkkal való elégedetlenség okát. Ha azért érezzük ezt, mert felszaladt ránk pár plusz kiló, akkor kezdjük el edzeni! Amint meglátszik rajtunk a testmozgás, a vágyaink is visszaállhatnak a megszokott szintre.

Meditáció

Több ízben említettük, hogy a stressz kinyírhatja a libidót, ezért érdemes ellene tenni. Mivel elkerülni nem tudjuk, ezért helyezzük a hangsúlyt a tompításra: végezzünk meditációs gyakorlatokat, menjünk el mozogni a szabad levegőre vagy jógázzunk!

Egy jó kapcsolat

Az is előfordulhat, hogy a párkapcsolati problémák miatt kívánjuk egymást kevésbé. Gondoljunk csak bele: egy hatalmas vita után vagy ha valamilyen bizalmi kérdés merül fel a másikkal szemben, nem sok kedvünk lesz ágyba bújni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy dolgozzunk a problémáink megoldásán, ne süppedjünk bele a gondokba!

Potencianövelő tabletták

Ha a kor előrehaladtával vagy a sok kapcsolatban töltött év után kevésbé vágyunk az intimitásra, az egyrészt normális, másrészt pedig orvosolható. Ha a fenti módszerek közül egyik sem válik be igazán, akkor még mindig nyúlhatunk egy kis segítség után, amit a potencianövelők adhatnak meg. Ezek természetesen hatásosabbak, mint egy tábla csoki vagy egy tízperces meditáció – a hatásukat ráadásul szinte azonnal érezhetjük! És persze a párunk is.

Beszéljünk róla!

Ha egy egészséges párkapcsolatban élünk, akkor mielőtt bármilyen megoldáshoz is nyúlnánk, a legelső, hogy kommunikáljunk a partnerünkkel! Gondoljunk csak bele: lehet, hogy mi kevésnek tartjuk, hogy csak havonta egyszer kívánjuk a partnerünket, miközben ez neki is tökéletesen elég. Ilyenkor nem is kell semmiféle praktikához nyúlnunk. De a beszélgetés egyébként sem árt: mind a hálószobán kívül, mind a hálószobában sokat lendíthet a kapcsolatunkon. Megtudhatjuk, hogy a másik mit szeret, mire vágyik, mit hiányol – ez pedig sok év elteltével is a legfontosabb!

Borítókép: 123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink