Így múlik el a kultúra dicsősége

Hírek
Napvilágot látott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2016 című kiadványa. A kötet tanúsága szerint a háztartások egy főre számítva kultúrára, szórakozásra éves szinten 64,3 ezer, hírközlésre 70,2 ezer forintot költöttek. A 2015-ös 6,6%-os arány 1,2 százalékponttal kisebb a 2010-esnél, ugyanakkor a hírközlésre fordított kiadások aránya ugyanezen időszak alatt éppen ugyanannyi százalékponttal nőtt, 7,2%-ra - olvasható a KSH jelentésében.  

A számok silabizálása bennem megerősítette a régóta hangoztatott nézetet, miszerint kulturális fogyasztásunk aranyérmes helyét a televíziózás bitorolja. Tegyük hozzá, a bazi nagy, ilyen, meg olyan led tévék kecsegtető befektetésnek számítanak mostanság. Régen megették a népek a keresetüket – miként a Hobo Blues Band énekelte: aki magyar addig eszik, míg a koporsóba teszik -, ma pedig sípládára költik.

Ez két dolog miatt aggályos. Egyfelől a táplálkozás végterméke lebomlik a környezetben, ellenben az ilyen, meg olyan led tévék sohanapján. Az atomhulladék kismiska a szórakoztatóelektronikai eszközök okozta környezetszennyezéshez képest. Ráadásul a tervezett elavulás okán a cuccok be is adják a kulcsot amint lejár a garanciájuk. És hát javíthatatlanok. Másrészt mátrixban kezdünk élni. A tévéműsorok globális mátrixában.

Ha már hírközlés, itt van nekünk az állandósult kampánymátrix. Választástól, választásig. Már nem a színészek miatt ül le a jónép (szavazó és nemszavazó állampolgár egyaránt), hanem a végtelen szappanoperának tetsző politikai vitaműsorok, a valóságsókon túltevő politikai elemzőműsorok főszereplői, a politikusok miatt. Ők pedig, hogy a nézettséget fenntartsák, minden, forgatókönyvírói leleményt lepipáló fordulatokra képesek.

Emlékezzünk csak! Miként lehet demokrata népvezér, legalábbis a Demokratikus Koalíció elnöke az, aki anno valódi diktátorként lövetett honfitársai közé? Vagy az egykori antiszemitizmusával megannyi rajongót toborzó radikális, mára jól elcukisult. Nagyokat is dumcsiznak Kálmán Olgával, méghozzá a Hír TV-ben. Az utolsó nagy bölény, amolyan Szomszédok a sorozatpiacon, a szocipárt. Ők tudják: nem közvéleménykutatást kell nyerni, ezért megújulás helyett visszatérnek a moszkovita gyökereikhez, mondván: fizessenek a gazdagok.

Ne feledjük, Isaurának is gyűjtötték a pénzt műtétjére, meglehet, ezekre a pártoknak tűnő show elemekre szintén voksolnak majd.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink