Így lehet ingyen vagy féláron jegyet szerezni az atlétikai vb eseményeire

Hírek Sz. H.
„Maratont futunk sprint tempóban” – mondta Németh Balázs, az augusztusi atlétikai világbajnokságot rendező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója a szervezés pillanatnyi állásáról, arra utalva, hogy kevesebb mint száz nap múlva kezdetét veszi Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye.

Az atlétikai világbajnokságra augusztus 19. és 27. között több mint 2000 sportoló és 3500 újságíró érkezik Budapestre, eddig 203 ország nevezett be a versenyre – ha ez a szám felkúszna 206-ra, akkor az történelmi rekordnak számítana. Orosz és belorusz versenyzők – a Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntése értelmében – nem jöhetnek a világbajnokságra.

Legalább harmincezer nemzetközi szurkolót várnak az eseményre, már 77 országból vásároltak jegyeket – olyan távoli helyekről is, mint Új-Zéland, Japán, Kína, Peru vagy – pont a 77. – Pakisztán. Az eddig eladott belépők 38,5 százalékát magyarok vették meg, a fennmaradó nagyobb részt pedig külföldiek.

A felmérések szerint az atlétika iránt érdeklődők a magasabb jövedelmű társadalmi rétegből kerülnek ki, jellemzően 35 év felettiek, és – a 2017-es londoni vb adatai alapján – átlagosan 3,9 éjszakát töltenek az eseménynek otthont adó városban.

A kilenc napos rendezvényre a mai napig mintegy 180 ezer jegyet értékesítettek, de aki otthonról nézné a vb-t, annak sem kell aggódnia.

„A közvetítést intéző cég szerződései alapján a nemzetközi tévécsatornákon keresztül hárommilliárd néző számára válnak elérhetővé a programok, ebből a becslések szerint minimum egymilliárdan bele is fognak nézni” – mondta el Németh Balázs a rendező cég vezérigazgatója a Jet Travel utazási iroda üzleti reggelijén.

„Ilyen még nem volt Magyarországon” – hangzik el a vb imidzsfilmjében, és a szervezők törekednek arra, hogy a világ sporteseményeinek tekintetében ugyancsak tudjanak újat mutatni.

A fenntarthatósági szempontok ma már elengedhetetlenek egy sportrendezvény esetében is, ezért a hazai szervezés komolyan foglalkozik a témával. Számos intézkedés mellett telepítenek például PET palack-visszaváltó automatákat, de az eldobható palackokat egyébként is igyekeznek kulacsokkal, ballonos ivókutakkal kiváltani.

Az ingyenes családi nappal, június 17-én nyitó – geometrikus fűtéssel üzemelő – 35 ezer férőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ köré a Margitsziget és a Normafa után egy „új futóparadicsomot” képzeltek el. A tíz hektáros szabadidőpark, amit az eddig itt lévő, lerobbant ipartelep helyén alakítottak ki, szintén a megnyitó napján kerül átadásra. A vb után nemcsak ez a barnamezős beruházás marad meg a városrésznek, hanem az 1000 fa és 18000 cserje ültetésével megvalósuló erdőfejlesztés is a kilencedik kerület sarkában. Szintén újdonság, hogy egy városi erdő újratelepítése egy sporteseményhez kötődik.

A világbajnokság során hat ingyenesen megtekinthető versenyt rendeznek a belvárosban. Két gyaloglótáv, illetve a női és a férfi maratonfutás is érinti a főváros legszebb pontjait. A pályát direkt úgy jelölték ki, hogy a közvetítést nézők számára vágyott turisztikai desztinációvá váljon Budapest. „A maraton során négyszer tesznek meg a futók egy tíz kilométeres kört, amely a Hősök terétől indulva, az Andrássy úton, a Lánchídon, az Alagúton, a Várkert bazáron át vezet” – tette hozzá Németh Balázs.

Csak az összesen 8 ezer akkreditált résztvevő közel 100 ezer vendégéjszakát jelent Budapest számára – a szállásukat a Jet Travel utazási iroda oldja meg.

„Mivel nincsenek több ezer szobás szállodáink a fővárosban, 37 szálláshellyel állunk kapcsolatban, 11 szállodában kellett szobákat foglalni csak a versenyzőknek. Ezeknél nagyon fontos, hogy hasonló szolgáltatási színvonalat nyújtsanak, egyforma utazási időre legyenek a versenyhelyszínektől, és még a felszolgált ételeket is ellenőrzi a szövetség, nehogy bárki a szálláshely miatt versenyelőnyhöz jusson”

– ismertette Németh Balázs.

„Amikor azt a kérdést teszi fel nekem valaki, hogy mi értelme ezt a sporteseményt nálunk rendezni, arra két válaszom is van – folytatta a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója. – Egyrészt megmutatni az országot. Másrészt megmozgatni az országot. Január és augusztus között számos sporteseményhez csatlakozunk – pl.: futóversenyekhez, a Balaton-átúszáshoz és átevezéshez –, és felajánlottuk, hogy azok az indulók, akik részt vesznek ezek valamelyikén, ötven százalék kedvezménnyel vehetnek jegyet a vb eseményeire. Azon iskolákban pedig, amelyek vállalták, hogy a testnevelés órákon foglalkoznak az atlétikával, csaknem tízezer ingyen jegyet adunk a diákoknak. Szeretnénk, hogy minél többen álljanak fel a fotelból, és kezdjenek el mozogni az atlétikai világbajnokság hatására.”

A legfrissebb adatok alapján mintegy bruttó hetvenmilliárd forint szükséges a vb megrendezéséhez, ám az elemzések alapján 130 milliárd forint feletti bevétellel is számolhat az ország. A költségvetés számottevő részét a televíziós közvetítés gyártási költsége, a vb kommunikációs kampánya, a versenyzők, a technikai stáb és a média, valamint a 400 ezer néző biztonságos és színvonalas kiszolgálása, a vb győzteseinek járó pénzdíjak teszik ki. De ebből a pénzből bonyolítanak le több kapcsolódót programot is országszerte.

Borítókép: Németh Balázs, a vb-t szervezõ Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa a világbajnokság kabalafigurájának bemutatásán a Nemzeti Atlétikai Központban száz nappal a verseny rajtja előtt, 2023. május 11-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink