Így ismerkednek a fiatalok az európai intézményrendszerrel

Hírek
Akárcsak a nagybetűs nemzetközi színtéren, így fiatal gimnazistaként sem könnyű a politikai előítéletek világában lavírozni. 
Idén Szeged adott otthont a MEP XV. Nemzeti ülésének. Az európai intézményrendszer megismerésében segíti a fiatalokat az Európai Parlament Modell, mely szerepjáték formájában, de az Európai Parlament szabályai szerint mutatja be annak működését és hozza elérhető közelségbe az intézményt a diákok számára, mind magyar, mind nemzetközi viszonylatban.
 
A középiskolásoknak szervezett programsorozathoz 2002-ben csatlakoztunk, még egy, a kilencvenes években napvilágot látott holland kezdeményezés magyarországi helytartójaként, amely azóta is népszerű a résztvevő iskolák körében. Az első hazai MEP-ülést Budapesten rendezték 2003-ban, és első körben tíz középiskola képviseltette magát a különleges megmérettetésen.
 
Illés Boglárka, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára az eseményen elhangzott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai magyar fiatalok, tehát a 15-29 éves korosztály, igen csekély mértékben, 1-2% aktívan politizál, 10% passzívan érdeklődik a politika iránt, a többiek szinte immúnisak a politika iránt.
 
Az idei nemzeti MEP két fontos résztvevője nyilatkozott lapunknak (a plenáris ülés alelnöke Karagich Bálint, és a delegáltak közti verseny győztese Mozol Gábor) akik ugyanabból a fővárosi gimnáziumból, már harmadik éve aktívan végzik delegátusi kötelezettségeiket iskolájuk és jelen eseményen az Egyesült Királyság képviseletében.
 
A MEP kulcsszerepét abban látják, hogy a mai magyar közoktatási rendszer hiányosságait kitöltve, a komoly felkészülési munkák kereszttüzében és magán az egy hetes megmérettetésen olyan kompetenciákat fejleszt, mint például a kommunikációs és vitakészség, a nyilvános beszéd, az önálló, problémamegoldó gondolkodás. Emellett a közösségért, az általuk képviselt értékekért való folyamatos felelősségvállalás is szerepet kap még akkor is, ha esetleg nincsen teljes egyetértés az előre megfogalmazott elvekkel.
 
A megmérettetések során, már a felkészülés alatt egy teljesen más ország, nemzet és kormány fejével kell gondolkodniuk és annak szempontjai szerint megvédeni érdekeiket (például a Brexit kapcsán) egy adott felszólalás alatt. A nemzeti mellett nemzetközi fordulokon vehettek részt Koppenhágában és Berlinben, ahol egyikük éppen Magyarország képviseletében volt a delegátusban. Akárcsak a nagybetűs nemzetközi színtéren, így fiatal gimnazistaként sem könnyű a politikai előítéletek világában lavírozni. Többször ütköztek bele azokba a falakba, amiket az akár nyugat-, akár kelet-európai politikai hozzáállás húzott fel Magyarországgal szemben. Olyan témákban is, mint például a migrációs válság vagy közvetlenül a párizsi terrortámadás után felgyülemlett feszültség, hiszen ez utóbbi épp a nemzetközi, Berlinben rendezett forduló alatt történt.
 
A MEP tehát lehetőséget nyújt, hogy a fiatalok ne csak a politikai intézmények működésébe lássanak bele, hanem kiaknázhassák a saját kommunikációs eszköztárukban rejlő lehetőségeket. Szerintük a hiba a képletben szintén a magyar oktatási rendszer elhanyagoltsága. Hiába az Európai Parlamentet modellezik, a 28 helyett kezdetben tíz, de mára már stabilan kilenc résztvevő iskola maradt meg a nemzeti színtéren. A kérdésre, hogy vajon látnak-e lehetőséget a bővítésre, egyértelmű igen volt a válasz. Évente felvetik az ötletet maguk a diákok is, de az iskolák többsége nem tudja beépíteni a rendszerbe az eseményekre való felkészülést vagy a rendezés terhét. A kilencből egyes iskolák önerőből, mások külső segítséggel oldják meg az előbbieket és a tanári erőforrás is biztosítva van a diákok számára.
 
A XV. MEP megnyitóján Ujhelyi István, az Európai Parlament képviselője is, aki arra hegyezte ki beszédét, hogy újraegyesítés zajlik, és most formálódik az az Európa, melynek örökségét éppen a mostani fiatalok fogják továbbvinni, és igenis fontos, hogy a közélettel csak most ismerkedő fiatal generáció is hallassa a hangját.
 
(Fotó: Résztvevő fiatalok a Model European Parliament (MEP) VI. Magyar Nemzeti Ülésén a Főpolgármesteri Hivatal dísztermében.)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink