Így autózunk majd a jövőben

Hírek
Ha hihetünk a szakértőknek, akkor már csak pár év és a kocsik az autópályákon a felhajtótól a lehajtóig önjáróak lesznek.

 A közlekedési és forgalmi adatok becsatornázásával a hálózatba kapcsolt járművek előre tudják, hogy mi történik néhány sarokkal arrébb. Sőt a legmodernebb négykerekes csodák egymással is kommunikálnak majd: ha egy adott helyen jeges az út, akkor a rendszer figyelmezteti a később érkezőket.

De az autónk a lakásunkat is időben értesíti majd az érkezésünkről, így a hideg napokon otthon már azelőtt beindul a fűtés, hogy betennénk a lakásba a lábunkat. Ezek az ötletek ugyan egyelőre még a tervezői asztalokon hevernek, de a gyártók az autók okosításához vezető úton már megtették az első lépéseket. Vannak olyan becslések, amik szerint az idén eladott autók 14 százaléka már rá van kötve az internetre és ez a mutató 3 év múlva már felkúszik egész 20 százalékig. Már most is vannak olyan fejlesztések, amiknek hála az autót akár a mobilunkkal is összeházasíthatunk, így a telefonos app-okat a kocsi digitális kijelzőjén is kezelhetjük.

Léteznek már olyan alkalmazások, melyek kifejezetten az autósoknak készülnek: ilyen például a SpotHero amely segít parkolási helyeket keresni, az AccuFuel, ami nyomon követi a benzinköltségeket, vagy a VBOX Sport Performance Test, amely a teljesítmény adatokat rögzíti. De, hogy az emberek megbízzanak a netre kötött kocsikban, ahhoz magas fokú adatbiztonságra is szükség van. Vagyis lehetővé kell tenni, hogy a vásárlók eldönthessék, hogyan és milyen mértékben használják az adataikat. Ez egy olyan probléma, amit a legtöbb esetben még nem sikerült megnyugtatóan kezelni.

Borítófotó: Audi AG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink