Így áll a készpénz elleni csata

Hírek Figyelo.hu

Még mindig emelkedő pályán van a forgalomban lévő készpénzállomány, ám az elmúlt években bevezetett új megoldások már a készpénzmentesebb gazdaság irányába mutatnak – derül ki a money.hu legfrissebb, a hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából.

Még mindig növekvőben a készpénzállomány

A múlt év végén a készpénzállomány meghaladta a 7,33 billió – azaz 7332 milliárd forintot –, ami éves összevetésben 10,4 százalékos emelkedésnek felel meg, az öt évvel korábbi szintet pedig 68 százalékkal haladja meg.

A készpénzállomány növekedésénél figyelembe kell venni, hogy a bővülés hátterében nem csak a készpénzhasználat, hanem a készpénzben történő megtakarítás is szerepet játszik. A készpénzállomány és készpénzhasználat visszaszorítása minden gazdasági szereplő, köztük a háztartások érdeke, mert több 100 milliárdos költsége van nemzetgazdasági szinten.

Felvétel kontra befizetés

A készpénz visszaszorításában az ATM-ek is szerepet kapnak.

A belföldi ATM-ekből történő készpénzfelvételek száma a múlt év első kilenc hónapjában meghaladta a 68 milliót, ami 13 százalékos csökkenést jelent az előző év és 2015 azonos időszakához képest is

– derül ki az összeállításból. A csökkenésben szerepet játszott a járványhatás, sokan ugyanis kevesebb alkalommal vettek fel készpénzt az automatákból.

Az ATM-es készpénzfelvételek összege tavaly január és szeptember vége között meghaladta az 5900 milliárd forintot, ez éves szinten 5 százalékos csökkenésnek felel meg, 2015 azonos időszakával összehasonlítva viszont 19 százalékos emelkedést jelent.

Ezzel párhuzamosan hihetetlen karriert futottak be a magyarországi ATM-es készpénzbefizetések, amelyek szintén segítik a készpénz elleni harcot.

2020 első háromnegyed évében több mint 5,4 millió alkalommal fizettek be pénzt az automatákba az emberek.

Ez éves szinten 15 százalékos emelkedésnek felel meg, a tranzakciók összege pedig tempósabban, 24 százalékkal 1112 milliárd forintra emelkedett.

Ötéves távlatban a készpénzbefizetések száma 687 százalékkal, az összegük pedig 1055 százalékkal nőtt.

Az utóbbi, kiugróan magas növekedésben nagy szerepe van annak, hogy 2015-ben még jóval kevesebb olyan ATM volt a magyarországi hálózatban, amelyek alkalmasak voltak készpénzbefizetésre.

(Borítókép: Varga Jozsef Zoltan, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink