Igazgyöngy: emberéleteket követelt, évszázadok alatt sem veszített az értékéből

Hírek vg.hu
Dubaj babérjaira, de legalábbis hasonló volumenű turistaforgalomra pályázik az Egyesült Arab Emírségek egyik legdinamikusabban fejlődő része, Rász el-Haima. A gigantikus szállodafejlesztési- és útépítési program mellett a gyorsan modernizálódó emírség történelmének bemutatására is nagy hangsúlyt helyez, így került fel a turisztikai attrakciók palettájára egy igazgyöngyfarm.

Ma is működik Rász el-Haima emírségben, az Al Jazirah Al Hamrában tradicionális halász- és gyöngyhalász faluban Abdulla Al Suwaidi igazgyöngyfarmja, amelyet gyöngyhalász nagyapja emlékére hozott létre.

A felújított, csaknem százéves hajón az eredetileg életveszélyes mesterség, az igazgyöngyhalászat fortélyaival ismerkednek a látogatók. A Suwaidi Gyöngyfarm 2005 óta üzemel, a turisták előtt azonban csak 2018-ban nyitották meg. Ma már itt is csak tenyésztik a gyöngyöket, nem halásszák az egyébként hajdanán gyöngyökben rendkívül gazdag tengeröbölben. A hely adottságai és a generációról generációra továbbadott szakértelem eredményeként azonban továbbra is innen kerülnek ki az Emirátusok legmagasabb minőségű igazgyöngyei.

Nemcsak a szabadtüdős merüléssel, teknőspáncél orrcsipesszel dolgozó egykori gyöngyhalászoknak volt szüksége nagy adag szerencsére, hanem a tenyésztőknek is, hiszen az évente beültetett 40 ezer osztrigából mintegy 24 ezer tartalmaz végül igazgyöngyöt.

A 60 százalékos sikerességi arány mellett jelentős eredmény az is, hogy az itt tenyésztett igazgyöngyök 10 százaléka a legfinomabb minőségű kategóriában kerül forgalomba.

Fotó: Perl Farm

Az igazgyöngy értéke nem csökkent az évszázadok során. A gyöngyhalászok jelentős része nem öregedett meg soha, a főszezonnak számító évi 3-4 hónapban a családtagoktól sokszor örökre búcsúztak el a dolgozni indulók, ez a tény még különlegesebbé teszi a mesterségnek emléknek állító Suwaidi Gyöngyfarm bemutatóját.

Rász el-Haima nem kisebb célt tűzött maga, illetve a helyi turisztikai szektor elé, mint hogy 2030-ra megháromszorozza a jelenlegi vendégforgalmat.

Ehhez időben elkészül az a további csaknem 7,4 ezer szállodai szoba, ami a már működő több mint 8,1 ezer mellé sorakozik majd.

A fehér homokos tengerpartja miatt kedvelt nyaralóhely nevét a helyiek és egyre több külföldi turista is ismeri, egyelőre a magyar piacra nehezen megjegyezhető, magyarosított és angolos formájában egyaránt említett neve miatt sem könnyű széles körben ismertté tenni. Egyelőre többségében Dubajjal kombinálva értékesített terület,rövid távon azonban önállóan is keresett, télből a nyárba célpont lehet a magyar piacon is.

Tény, hogy fehér homokos tengerpartja Budapestről a legrövidebb úton, alig hatórás repülőúttal elérhető. A térségben Omán is frissen került fel a magyarországi irodák kínálatába idén, mint közvetlenül elérhető célpont. Omán ráadásul Rász el-Haimából alig egyórás hajóúttal, de közúton is gyorsan elérhető, szomszédos ország.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Perlen Farm

Ezek is érdekelhetnek

További híreink