Igazat adott hazánknak az unió

Hírek MTI / Figyelo.hu
Az EU elismerte, hogy jogszerűen történt a gázvásárlási eljárás.

Az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodást Oroszországgal

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

Stratégiai magyar-orosz gázmegállapodást kötöttek

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője világossá tette, hogy Magyarországnak joga van ilyen szerződést kötni, ez ellen semmilyen panasznak nincsen helye.

Az uniós főképviselő az EU álláspontját közölte Kijevvel is, aláhúzva, hogy Magyarország jogszerűen járt el a szerződés aláírásával

– tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Ukrajna heves kommunikációs és politikai kampányt indított Magyarországgal szemben. Továbbá nem EU-tagországként bepanaszolta az unió egyik tagországát az Európai Bizottságnál.

Szijjártó Péter kijelentette:

Magyarország energiaellátása szuverenitási kérdés, azzal köt szerződést az energiaellátás biztosításáról, akivel akar.

Emlékeztetett, a tavalyi és az idei évet tekintve a legtöbb Európában vásárolt gáz Ukrajnába Magyarországon keresztül érkezett. Ennek ismeretében elfogadhatatlan lenne Kijev részéről a kárpátaljai magyar kisebbségek jogainak bármi fajta korlátozása.

Szijjártó Péter végezetül hozzátette, a jelenleg tapasztalható magas energiaárak mellett jól látszik a gázbeszerzésről kötött magyar-orosz megállapodás jelentősége. A szerződés keretében Magyarország jó áron szerezheti be a gázt hosszútávú ellátás biztosítása mellett – emelte ki.

Az uniónak változtatnia kell az energiapolitikáján

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésén 2021. október 18-án. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

További híreink