Idén ősszel közel ötszáz intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök

Hírek Figyelo.hu

Az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma) közleményében emlékeztet, az országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, így 2020 szeptemberében az erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményekben elkezdheti működését az iskolaőri hálózat – írja az Infostart.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közü

  • 288 köznevelési,
  • 203 szakképzési intézmény

Az intézmények nevét és címét ITT lehet megnézni.

Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben ezt kéri – bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe.

Az őrök biztonságot sértő vagy veszélyeztető tevékenység esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Az őröknek a munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekkel kapcsolatos ismeretekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

(Borítókép: Rendőrök Az iskola rendőre elnevezésű programot népszerűsítő lufikkal érkeznek a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanévnyitó ünnepségére Budapesten 2013. szeptember 2-án. A 2013/14-es tanévben mintegy 2800 oktatási intézmény kapcsolódott be a közbiztonságot növelő programba, amelyben több mint 2200 rendőr vesz részt. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink