Idén már nem kap több amerikai támogatást Ukrajna

Hírek vg.hu
A szenátusi vezetők nem tudtak dűlőre jutni Kijev finanszírozásáról.

Az év végéig már nem hagyja jóvá az amerikai törvényhozás a Kijev és a Fehér Ház által szorgalmazott 61 milliárd dolláros csomagot, miután kedden a republikánus és demokrata tárgyaló feleknek nem sikerült megegyezniük a csomag finanszírozásának részleteiről Joe Biden amerikai elnök többszöri sürgetésére ellenére sem.

A támogatás elnyerése érdekében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államokba is elutazott. A szenátusi képviselőcsoportokat vezető demokrata Chuck Schumer és republikánus Mitch McConnell ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jövő év elején szavazhatnak a támogatásról. Közös nyilatkozatukban leszögezték, hogy a tárgyaló felek biztató előrelépéseket tettek, de továbbra is vannak kihívást jelentő kérdések. Schumer szerint a decemberi és januári szünetben nagyon szorgalmasan fognak dolgozni a tárgyalók. A kongresszus január 8-án folytatja munkáját. A szenátus demokrata és republikánus vezetői csak annyit közöltek, hogy olyan csomagot szeretnének elfogadni, amely katonai, humanitárius és makrogazdasági elemet is tartalmaz.

Korábbi nyilatkozatok szerint a megállapodást az hátráltatja, hogy a republikánusok sokallják a csomagban szereplő támogatást, és a javaslat elfogadását az amerikai bevándorlási politika szigorításához kötik.

A Fehér Ház korábban arra figyelmeztetett, hogy az év végére elfogynak az Ukrajnának szánt források.

Cikk itt található vg.hu

Címlapfotó: A fronton összegyűjtött használt fegyverhüvelyekből készült karácsonyfa áll egy kávézó előtt a Kijevben, 2023. december 19-én. Az installáció emlékeztetőül szolgál arra, hogy a háború még mindig tart.

Europress / AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink