Nem hallotta meg a taxisok kérését a főváros

Hírek Figyelo.hu
A főváros szerint ha akarna, sem tudna hozzányúlni a díjakhoz. Metál Zoltánék máshogy látják.

Már az első tárgyaláson nem várt akadályba ütközött a taxitarifák emelésének ügye – ez derül ki az egyeztetésre meghívottak nyilatkozataiból. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke a VG-nek elmondta, hogy a november eleji találkozón a főváros képviselője rögtön jelezte, hogy vannak bizonyos jogértelmezési problémák, amelyeket mielőbb tisztázni kell, de természetesen készek a párbeszédre.

„A veszélyhelyzeti jogszabály miatt szerintük most ha szeretnének, akkor sem tudnának tarifát emelni. Mi ezt másképp értelmezzük.

Az elmúlt 15 évben sok hasonló megbeszélésen vettünk részt, tehát lassan semmin sem lepődünk már meg, de bízunk abban, hogy a főváros segítő kezet nyújt számunkra, és támogatja a tarifakorrekciót” – mondta Metál Zoltán, aki októberben lapunknak árulta el: emelést szeretnének a budapesti taxisok.

A jogértelmezési kérdés eldöntésére az OTSZ indítványozta, hogy kérjenek közösen állásfoglalást a kormányhivataltól.

Az OTSZ mellett a BKIK – amely a kezdeményezője volt a tárgyalásoknak –, a Fodesz és a nagyobb fuvarszervezők is képviseltették magukat, a fővárosi oldalon a főpolgármester egyik helyettese, a kabinetfőnöke és a BKK vezérigazgatója volt jelen. Metál Zoltán lapunknak nem mondott konkrétumot az emelés mértékéről, de jelezte, hogy

nem „hasra ütős módon” készített javaslattal álltak elő.

„A saját érdekeink mellett természetesen az utasokét is figyelembe vesszük” – szögezte le, ugyanakkor január 1-jéig nem lát esélyt a tarifakorrekcióra, de addig is a felek létrehoznak két munkabizottságot, amelyek feladata a részletek pontos kidolgozása lesz.

Fotó: Kallus György/VG

Metál Zoltán mindezt a Taxisokvilaga.hu szakmai fórumon azzal egészítette ki, hogy egy évekre visszamenően a taxisok költségeinek változását tartalmazó háttéranyagot adtak át a fővárosi vezetőknek, amelyből jól követhetően az látszik, hogy egy minimum 18 százalékos azonnali tarifaemelés indokolt. Az OTSZ elnöke korábban a VG-nek arról beszélt, hogy

a jelenlegi, 2018 óta alkalmazott árakat – Budapesten 700 forint az alap-, 300 forint a kilométer- és 75 forint a várakozási díj – minimum 30 százalékkal szeretnék emelni.

A gazdasági lap megkeresésére a főváros megerősítette azt az álláspontját, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében semmilyen, önkormányzat által meghatározott díj jelenleg nem emelhető. Hozzátették, hogy a városvezetés és a taxis szervezetek között a díjemelésről a tárgyalások folyamatban vannak, csak azok lezárultával tájékoztatnak majd az eredményekről.

A BKIK részéről Zsabka Zsolt általános alelnök, az Ipari Tagozat – amely a fővárosi személytaxis ágazat vállalkozásait képviseli – elnöke reagált a fejleményekre lapunknak. Azt hangsúlyozta, hogy a városháza nem utasította el a kezdeményezést, hanem további egyeztetést kért.

Jogi és közgazdasági kérdéseket szükséges velük közösen tisztázni, amire két munkacsoport is alakul

– húzta alá.

Ezek feladata lesz a szükséges elemzések és kalkulációk után számszerűsíteni az emelés konkrét mértéket. Elmondta, hogy eddig a taxis szolgáltatási díjak növelésének technikai lehetőségeiről egyeztettek, és hogy a mérték meghatározása mindenképpen a költségek növekedésével arányos kell, hogy legyen. „Az nyilvánvalóan senkinek sem érdeke, hogy a jelenlegi taxishiány fennmaradjon. Reményeink szerint hamarosan egy olyan mértékű emelést jelenthetünk be, amely nem veszélyezteti az utazási kedvet, de mindképpen rentábilissá teszi a vállalkozások számára is a taxiszolgáltatást.”

(Borítókép: Világgazdaság / Kallus György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink