Idén már csökkenhetnek a lakásárak

Hírek M. O. A.
Fordulat jöhet a lakáspiacon azzal, hogy a korszerűtlenebb lakóingatlanok árai csökkenhetnek, az általános drágulás üteme pedig jelentősen lassulhat 2023-ban. Erősödhet a kereslet a kiadó lakások iránt, a családtámogatási lehetőségek fenntartása és meghosszabbítása ugyanakkor sokaknak jelenthet segítséget.

Fordulóponthoz ért tavaly az ingatlanpiac. A fokozatosan csökkenő számú adásvételek mellett a piac lassulását tapasztaltuk, ez a visszafogottság azonban az ingatlanárak változásában az év végéig még nem mutatkozott meg. 2023-ban ennek a trendnek a folytatódása várható – idézi Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét a Magyar Nemzet, aki szerint idén 90-110 ezer ingatlan cserélhet gazdát.

A kisebb, modernebb lakások ára stagnálhat idén, míg a korszerűtlen házak, lakások akár kevesebbe is kerülhetnek
Fotó: Móricz István / Bors

Beszélt arról is, hogy az általános, de év vége felé lassuló drágulás után korszerűtlen otthonok esetében árcsökkenést vár a Duna House, a kisebb alapterületű, modern lakásoknál, házaknál stagnálásra, egyes esetekben enyhén emelkedő árszintekre számítanak. Az újépítésű lakások drágulnak tovább, ezek ára az építőanyagok és a kivitelezés drágulása miatt emelkedhet. Lesznek szerinte ugyanakkor olyanok, akik idén nem tudnak saját otthont vásárolni, erősödhet az albérletpiac.

A lap idézi még az OTP Ingatlanpont szakértőit is, akik szerint szintén nem zárható ki az árcsökkenés. Ők inkább az alkut valószínűsítik, a korábbinál magasabb hitelkamatok, a gazdasági bizonytalanság, valamint az ugrásszerűen megnőtt rezsiköltségek következtében „az év elejére az áraikat eddig biztosan tartó eladók – alkalmazkodva a zsugorodó kereslethez – teret engedhetnek az árak korrigálásának”.

A lap által megszólaltatott szakértők mindegyike szerint jó hír a piacnak az otthonteremtő támogatások meghosszabbítása, a babaváró támogatás és a falusi csok meghosszabbítása mérvadó támasza lesz az ingatlanpiaci keresletnek, igaz

Ezek is érdekelhetnek

További híreink