Idén is lesz OMÉK

Hírek
„Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjra” pályázhatnak a kiállítók

Az élelmiszerhulladékok megelőzését szolgáló jó gyakorlatokkal, praktikákkal is pályázathatnak a 2017. szeptember 20-24. között, a Hungexpo és a Kincsem Park területén rendezendő 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói – hívta fel a figyelmet az Agrár Marketing Centrum (AMC). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által meghirdetett „Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj” nevezési határideje május 31-e, az OMÉK kiállítói pályázatukat 2017. május 31-ig adhatják le a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címre.

Becslések szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente, miközben az élelmiszerpazarlás globális probléma. Az élelmiszerhulladék okozta környezetterhelés mellett jelentősek az így keletkező gazdasági károk is. Nem meglepő, hogy a pazarlás visszaszorítása az Európai Unió egyik kiemelt célja. Ennek eléréséhez azonban az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjének közreműködése szükséges.

A NÉBIH − az EU LIFE keretprogramjában támogatott – „Maradék nélkül” elnevezésű programjának fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll. Ugyanakkor az élelmiszerlánc hivatásos szereplői is sokat tehetnek egy fenntarthatóbb élelmiszergazdaság kialakítása és működése érdekében. Éppen ezért a NÉBIH szeretné összegyűjteni és a szakmai közvélemény számára bemutatni azokat az élelmiszerhulladékok megelőzését szolgáló jó gyakorlatokat, amelyeket a hazai élelmiszerlánc szereplők jelenleg is alkalmaznak.

A pályázaton a legeredményesebb, leginnovatívabb élelmiszeripari vagy kereskedelmi megoldást benyújtó szervezetet az „Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díjjal” jutalmazza a NÉBIH. A részletes pályázati kiírás elérhető az OMÉK weboldalán.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink